Project

Grubbehoeve Banholt – Jeanne Dekkers Architectuur

Architectuur

Naar ontwerp van Jeanne Dekkers Architectuur is een boerderij in het glooiende landschap van Zuid-Limburg herbestemd tot woonhuis met atelier, expositieruimte en vakantiewoningen. Op de unieke locatie in Banholt, waar ooit een atelier waar speerpunten werden gemaakt te vinden was, meandert nu een grubbe over het terrein. Het pand is het restant van een voormalige carréeboerderij, die op een eigentijdse manier is hersteld.

Grubbehoeve Banholt – Jeanne Dekkers Architectuur

Op historische prenten van Banholt is te zien dat de boerderij onderdeel was van een dubbele carréeboerderij. Door een brand rond 1960 zijn twee vleugels afgebrand, waardoor de voormalige binnenhof aan de straatzijde ligt. De authentieke vorm van de carrée is op een hedendaagse manier hersteld door middel van het terugbrengen van de oorspronkelijke ommuring als abstracte houten wand. Deze met houten latten beklede wand begint als gevel van de schuur en loopt via de carport door als wand. De binnenplaats, die qua vormgeving en maatvoering geïnspireerd is op de ongelijke symmetrie in Japanse zentuinen, komt door deze ingreep weer centraal te staan. Het hoogteverschil dat hier aanwezig is wordt geaccentueerd door het watersysteem.

Daglicht

De traditionele paardenstal met schuur is verbouwd tot werkplaats/atelier. Bestaande gevelopeningen zijn hergebruikt, en er zijn ook grote doorbraken gemaakt die het prachtige landschap inkaderen en het daglicht binnen laten. Grenzend aan deze kaders liggen grote terrassen, waaronder het glooiende landschap doorloopt. De eerste verdieping krijgt een tweetal grote vides, welke gekoppeld worden aan de grote glasvlakken in de gevels.

Materialisatie

In het midden van het gebouw is een roestvrijstalen kern geplaatst waarin de keuken, badkamer en het toilet zijn opgenomen. Twee volledig houten ronde trappen verbinden de twee verdiepingen. Het atelier waadt in het noorderlicht dat door een grote lichtkoepel in het dak binnenkomt. De materialisatie van de verbouwing bouwt voort op de reeds aanwezige materialen. Oorspronkelijke elementen, zoals de dakspanten, zijn zoveel mogelijk behouden, tegelijkertijd is het pand geheel geïsoleerd en zoveel mogelijk energieneutraal gebouwd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Banholt
  • Projecttitel Grubbehoeve Banholt – Jeanne Dekkers Architectuur
  • Aannemer Laro Bouw
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 800 m2
  • Aanvang bouw 23-11-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Ontwerpbureau Jeanne Dekkers Architectuur
Reageer op dit artikel