Project

Gemeentehuis in Wijhe

Geen categorie

Pal aan de IJssel, met zijn prachtige uiterwaarden, staat het nieuwe gemeentehuis van Olst-Wijhe. Het gebouw is ontworpen door De Twee Snoeken en rijst als een statige havezate boven het landschap uit.

Gemeentehuis in Wijhe

 

 

 

Het gemeentehuis is ontworpen door De Twee Snoeken als een combinatie van twee huizen die iets ten opzichte van elkaar zijn verschoven. De vorm doet sterk denken aan de luisterrijke havezaten uit de nabije omgeving.

De houten burg die het gemeentehuis met de dijk verbindt, speelt een markante rol in dit spel van historische verwijzingen. De brug maakt het gemeentehuis aan de kant van de dijk toegankelijk voor voetgangers.

Een duurzaam gemeentehuis

De gemeente wilde een duurzaam gebouw. Een kostenbewust, onderhoudsarm en energiezuinig gemeentehuis, dat over voldoende flexibiliteit bezit om toekomstige veranderingen op te kunnen vangen.

Dit komt tot uiting in de compacte opzet, het bouwsysteem, de installaties en het materiaalgebruik. Zonnecellen op het trappenhuis in de zuidgevel wekken stroom op. Zuinige verlichting en de toepassing van een WKO-installatie besparen energie. Baksteen en keramische leien zijn ingezet als materialisatie.

Publieksvriendelijk en servicegericht

Een belangrijke doelstelling van de gemeente was een meer publieksvriendelijk en servicegericht beleid. Hierbij vervult de publiekshal een centrale functie. De hal wordt gekenmerkt door openheid, overzichtelijkheid, toegankelijkheid en transparantie.

 
Fotograaf Norbert van Onna

Activiteit gerelateerde kantooromgeving

De kantooromgeving van het gemeentehuis is ingericht op activiteit gerelateerd werken. Werknemers hebben geen eigen werkplek meer, maar zoeken één die past bij het werk van het moment. Om het Nieuwe Werken te faciliteren zijn uiteenlopende werk- en overlegplekken gecreëerd.

Interieur

Het interieurontwerp was tevens onderdeel van de opdracht. In samenspraak met de medewerkers zijn een aantal thema’s en kleuren bepaald. Ook konden zij bepaalde interieurkeuzes maken, waaronder het gewenste type loungeplek.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Raadhuisplein
  • Plaats Wijhe
  • Projecttitel Gemeentehuis in Wijhe
  • Projectarchitect(en) Maarten Willems en Kees Versluis
  • Adviseur installaties Nelissen, Eindhoven
  • Adviseur akoestiek DGMR, Groningen
  • Aannemer aan de Stegge Goor
  • Bouwmanagement Bartels, Apeldoorn
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3781 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 2715 m2
  • Voorlopig ontwerp 10-11-2009
  • Definitief ontwerp 01-04-2010
  • Aanvang bouw 20-03-2012
  • Oplevering 01-12-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 6.509.300 incl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) € 4.519.620 incl btw
  • Opdrachtgever Gemeentebestuur Olst Wijhe
  • Ontwerpbureau De Twee Snoeken, Den Bosch
Reageer op dit artikel