Project

Gemeentehuis Bloemendaal

Geen categorie

Het ontwerp voor het nieuwe Gemeentehuis Bloemendaal bouwt voort op de geschiedenis van de plek, de buitenplaats Bloemenheuvel. Achter de behouden voorgevel van het oorspronkelijke gebouw is een nieuw gemeentehuis gerealiseerd, compact, duurzaam, laagdrempelig en transparant. Het oorspronkelijke en het nieuwe gebouw komen op een gelaagde wijze samen; het ontwerp is een dialoog tussen oud en nieuw, geschiedenis en heden.

Gemeentehuis Bloemendaal

In 1820 bouwde de landschapsarchitect Zocher een landhuis, een wit gepleisterde villa in neo-klassieke stijl. De gemeente Bloemendaal besloot in de jaren vijftig hier haar Gemeentehuis te vestigen. De villa van Zocher werd hiervoor gesloopt, maar kwam in 1966 als een nauwkeurige kopie terug in de voorgevel van het nieuwe gebouw.

In 2011 kregen NEXT en Uytenhaak de opdracht het gemeentehuis uit te breiden en te revitaliseren. Het ontwerpproces leidt uiteindelijk tot de beslissing om alleen het voorhuis en de voorgevel te behouden en op beperkte afstand van deze voorgevel een nieuw ruimtelijk, compact en zeer duurzaam gebouw te maken.

De architecten slagen er daarmee in om het nieuwe programma te realiseren bínnen de contouren van het oude gebouw, mét behoudt van de karakteristieke identiteit. De kracht van het ontwerp zit in een aantal slimme vondsten. Zo is het duinlandschap gedeeltelijk afgegraven om het niveau waar voorheen de kelder zat, nu te ontsluiten voor het publiekscentrum en de burgerzaal. Het landschap, plooit omlaag en daarmee wordt aan de zuidzijde, in de voeg tussen het oude en het nieuwe gebouw, een nieuwe entree gemaakt.

 

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bloemendaal
  • Projecttitel Gemeentehuis Bloemendaal
  • Projectarchitect(en) Marijn Schenk
  • Toeleveranciers false
  • Programma gemeentehuis, publiekscentrum, kantoor
  • Voorlopig ontwerp 25-06-2015
  • Definitief ontwerp 25-06-2015
  • Aanvang bouw 28-08-2015
  • Oplevering 25-06-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Bloemendaal
  • Ontwerpbureau NEXT architects
Reageer op dit artikel