Project

Faculty Club voor de Tilburg University

Geen categorie

De Universiteit van Tilburg heeft haar campus uitgebreid met de Faculty Club, een multifunctioneel paviljoen voor de wetenschappelijke medewerkers en hun gasten. De opgave is door Shift architecture urbanism aangegrepen om de kwintessence van de Tilburgse campus, krachtige solitairen in het groen, nieuw leven in te blazen. Het monumentale modernisme van Jos Bedaux vormde daarbij het referentiekader.

Faculty Club voor de Tilburg University

Door een duidelijke formele relatie te creëren tussen de Faculty Club en de bestaande universiteitsgebouwen ontstaat er een ensemble van alzijdige solitairen. Dit zorgt er voor dat het nieuwe gebouw, ondanks zijn perifere ligging en exclusieve programma, onderdeel wordt van de campus en als zodanig herkend wordt.

Simpele doos

De Faculty Club is door Shift architecture urbanism ontworpen als een uitgeholde monoliet waarbij ruimte en massa versmelten in één simpele doos. De uithollingen maken ruimte voor de belangrijkste programmaonderdelen die elk hun specifieke oriëntatie op het omliggende bos hebben. Het centraal gelegen restaurant manifesteert zich in de voorgevel als een tunnel dwars door het gebouw.

 Brokx projectinrichting heeft het winnende ontwerp voor het interieur van de Faculty Club gemaakt en geïnstalleerd. Hiervoor zijn uitsluitend Vitra producten gebruikt. Fotograaf René de Wit

Solitair karakter

Om het solitaire karaker te onderstrepen is het gebouw iets opgetild van het maaiveld. Het hoogteverschil wordt overbrugd door buitentrappen die los zijn gehouden van het bouwvolume. Daarnaast is er een hellingbaan geïntegreerd in de voorgevel. Het elementaire volume blijft hierdoor onaangetast.

Sculpturaal karakter

Elke gevel van de Faculty Club heeft slecht één raamopening. Door deze vensters verschillende dieptes te geven ontstaan er buitenruimtes in de voor- en achtergevel. Deze markeren de entree aan de voorzijde en vormen een overdekt terras aan de achterzijde. De driedimensionale behandeling van de gevelopeningen versterkt het sculpturale karaker van het gebouw.

Solitaire solitair

Het ontwerp refereert aan het erfgoed van Jos Bedaux door dit te abstraheren en te actualiseren. Het gebouw wordt hierdoor tot een solidaire solitair die op een vanzelfsprekende manier plaatsneemt in zijn omgeving, verstild en uitgesproken, sober en luxueus, massief en transparant.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Warandelaan 3
  • Plaats Tilburg
  • Projecttitel Faculty Club voor de Tilburg University
  • Projectarchitect(en) Harm Timmermans en Pieter Heymand
  • Adviseur installaties Schreuder Groep, Breda
  • Adviseur akoestiek Gerben Visser, Owaplan
  • Aannemer Van der Weegen, Tilburg
  • Bouwmanagement Bartels, Eindhoven
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) binnen: 518 m2, buiten: 110 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) binnen: 425 m2, buiten: 105 m2
  • Programma 2 vergaderzalen, restaurant, lounge, keuken, opslagruimte, kleedruimte, technische ruimte
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-02-2010
  • Aanvang bouw 27-06-2011
  • Oplevering 01-06-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 1.250.000 euro excl btw
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 950.000 euro excl btw
  • Opdrachtgever Universiteit van Tilburg, Tilburg
  • Ontwerpbureau Shift architecture urbanism, Rotterdam
Reageer op dit artikel