Project

Het oudste deel van de gebouwen van Etap werd afgebroken en vervangen door een gelijkvloers gebouw dat lineair aansluit op het Lichtpaviljoen, een lichtonderzoekslabo. Het gebouw biedt plaats aan een showroom, vergaderzalen, opleidingslokalen en een personeelsrefter.

Etap 3

Lichtbeleving is het sleutelwoord. Alle aspecten van licht: produceren, opvangen en creëren van licht, zijn in het ontwerp verwerkt om het imago van het bedrijf uit te stralen.

De transparante gevel uit staal bekleed met geperforeerde cassettes, werd doorgetrokken en verbind het nieuwe met het bestaande deel van het gebouw. De vergader- en opleidingslokalen zijn als glazen volumes in die gevel geschoven. Ze zijn uitgerust met een verticale buitenzonwering die gestuurd wordt met een daglichtcel voor een optimale lichtregeling in de lokalen.

De polyvalente showroom met rondgaande circulatie ligt achter de vergader- en opleidingslokalen.

Het spel van open en gesloten van de buitenzonwering is herhaald In het binnenschrijnwerk van de gangen door middel van zwarte lamellen op een onregelmatige afstand met glas. Het ritme van de lamellen belet de inkijk bij het circuleren in de gang, maar geeft ook doorzicht aan de lokalen en laat daglicht binnen in de showroom. De patio, tussen de refter en de showroom, brengt de beleving van de tuin die het gebouw van de drukke weg scheidt, binnen.

De personeelrefter met 500 zitplaatsen, is opgedeeld in verschillende zones rond de centrale keuken. Er zijn zitplaatsen aan tafels om te eten , hoge tafels voor een babbel met drankje en een werktablet om voor externe medewerkers in te pluggen. De tuin en een zwevende betonnen muur omsluiten het terras aan de refter. De bevloering van de refter is doorgetrokken op het terras om de grens tussen binnen en buiten te vervagen.

Bij de keuze van de materialen is aandacht gegeven aan kwaliteit en duurzaamheid, maar ook aan functionaliteit en neutraliteit. Het is samenspel tussen transparant en open, tussen warm en koud, om het product verlichting in de kijker te plaatsen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Antwerpsesteenweg 130
  • Plaats Malle
  • Projecttitel Etap 3
  • Projectarchitect(en) Danny Cabuy
  • Toeleveranciers false
  • Programma Verbouwing kantoren
  • Voorlopig ontwerp 12-06-2015
  • Definitief ontwerp 12-06-2015
  • Aanvang bouw 27-08-2015
  • Oplevering 12-06-2015
  • Opdrachtgever Etap nv
  • Ontwerpbureau Cabuy & Pauwels Architecten
Reageer op dit artikel