Project

Erick van Egeraat’s Incineration Line geopend

Geen categorie

Met de nieuwe Incineration Line heeft de Deense stad Roskilde er een grote bezienswaardigheid bij. De installatie is geopend door de Deense kroonprins Frederik en verbrandt afval uit negen omliggende gemeenten en uit het buitenland, en genereert zo elektriciteit en warmte voor de hele regio van Roskilde.

Erick van Egeraat’s Incineration Line geopend

Om de enorme nieuwe afvalfabriek gelegen naast de betrekkelijke kleine stad Roskilde en in een relatief vlak landschap, een passende uitstraling te bieden, is er in 2008 een internationale ontwerpwedstrijd georganiseerd. Deze won Erick van Egeraat.

Twee lagen

Het ontwerp geeft volgens Van Egeraat een “iconische uitdrukking aan de functionele architectuur van het lokale afvalverwerkingsbedrijf KARA/NOVEREN en doet zowel recht aan het historische als industriële erfgoed”.
De gevel bestaat uit twee lagen: de binnengevel is de huid die de klimatologische barrière vormt, waardoor de vorm van de buitenhuid vrijer kon worden ontworpen. Dat is een gevel van aluminium met ronde openingen.

De aluminium platen zijn zo behandeld dat ze overdag de gewenste kleur en patina geven. ’s Nachts geeft de programmeerbare verlichting, die is geïnstalleerd tussen de twee lagen van de gevel, het gebouw een ander aanzien.

Of, in de taal van Van Egeraat: “Door middel van achtergrondlicht en de perforaties wordt de installatie getransformeerd in een gloeiend baken als symbool voor de energieproductie in de oven. Meerdere malen per uur zal een vonk van het licht geleidelijk uitgroeien tot een brandende vlam die het hele gebouw oplicht. Wanneer het metaforische vuur dooft, valt het gehele gebouw terug in een staat van gloeiende sintels.”

Onderstrepen karakter

Voor het ontwerp van de verlichting van de gevel was het belangrijk dat alleen het licht en niet de lichtbronnen zelf zichtbaar waren. Door het licht te reflecteren op de binnengevel, treed het licht door de geperforeerde huid subtiel gloeiend naar buiten. Alle lampen kunnen individueel en in kleur worden geprogrammeerd. Desondanks zijn de lichteffecten niet bedoeld om de buitenlucht te verlichten of om de omgeving te domineren, maar om het industriële karakter van het gebouw te onderstrepen en vooral om het ’s nachts de poëtische betekenis en uitdrukking te geven.

Het ontwerp is gebaseerd op standaard, kant-en-klare producten en simpele constructiedetails. Van Egeraat gebruikte hypermoderne productietechnieken, om de productiekosten van de façade te minimaliseren. Voor het bijzondere lichtontwerp zijn energiezuinige lampen gebruikt.

Het onderste deel van het gebouw weerspiegelt de hoekige fabrieksdaken in de directe omgeving, en de indrukwekkende 97-meter hoge toren en de materialisatie is de moderne tegenhanger van het grootste historische monument van de stad, de kathedraal van Roskilde.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Håndværkervej 70
  • Plaats Roskilde
  • Projecttitel Erick van Egeraat’s Incineration Line geopend
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7400 m2 (gevel 29.500 m2)
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-03-2008
  • Aanvang bouw 05-09-2014
  • Oplevering 01-11-2013
  • Opdrachtgever Kara/Noveren
Reageer op dit artikel