Project

ERIBA, Groningen

Geen categorie

In het European Research Institute of the Biology of Ageing (ERIBA) onderzoeken internationale wetenschappers uit verschillende disciplines moleculaire/celbiologische processen die verouderingsprocessen beïnvloeden. De RUG beoogt een onderzoeksinstituut van wereldniveau. Attractieve, duurzame, state of the art-huisvesting, flexibel en tijdloos vormt een belangrijke succesfactor. De krappe bouwlocatie midden in Groningen leidde tot een logistiek voor
IFD bouwen en een just in time-planning gericht op het minimaliseren van vervoer en afval. Smart constructie en materialisatie zijn daarop gebaseerd.

ERIBA, Groningen

Boven entree en expo aan het binnenplein bevat de splitlevel bovenbouw: onderzoeksfaciliteiten, uitwerkplekken en centraal de ontvangst en seminarruimten. Omdat uitwisseling van kennis, informatie en inspiratie essentieel is, hebben de werkplekken een bijzondere vorm: de ‘sawa’ biedt de daar gewenste beslotenheid én connecties. Het open karakter, de warme uitstraling en duurzame materialisatie van uitwerkplekken op zuid contrasteren met lichte, zakelijke labfaciliteiten aan koele noordzijde. De doorgaande vide met weerspiegeld daglicht en doorzicht tussen labzone en uitwerkplekken stimuleert interactie. Een humane schaal, transparantie, verfijnde materialisatie en warme uitstraling beoogt in deze context van grootschaliger betonstructuren nuancering en de opmaat naar toekomstige ensemble-allure.

Het exterieur toont het optimaal geïsoleerde gebouw met keramische gevel (innovatieve eco-baksteen-elementen, 60% lichter!). De kopgevel, een wachtgevel (3e projectfase), is glad. De westgevel showt werkpleksawa naar de stad. Blank houten kozijnen met alubuitenschild benutten materiaaleigenschappen maximaal en completeren dit palet van demonteerbare, naturel materialen:  
– Duurzame productie
– Tektonische helderheid
– Gereguleerde waterafvoer en veroudering over gevel waarmee
– Mooie veroudering/patina gebouwfysiek: maken duurzaam/dierbaar!
– Energetische duurzaamheid completeert potentiële oldtimerkwaliteit:
– Hybride koelsysteem, vrije koude lucht >buffer/sprinklerbassin
– Vloerverwarming/koeling
– Gebalanceerd systeem met warmtewiel  90% terugwincapaciteit
– Gebouwbeheersysteem
– Zonweringsinstallatie integraal onderdeel klimaatinstallatie reageert op warmte/koelvraag
– LED-verlichting op aanwezigheidsdetectie

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Antonius Deusinglaan 1 (Building 3226)
  • Plaats Groningen
  • Projecttitel ERIBA, Groningen
  • Projectarchitect(en) Rudy Uytenhaak, Tanja Buijs
  • Toeleveranciers false
  • Programma 10.000 m2 labruimtes, onderzoeksfaciliteiten, uitwerkgebieden en representatieve ruimtes.
  • Aanvang bouw 27-08-2014
  • Oplevering 07-11-2013
  • Opdrachtgever Rijksuniversiteit Groningen
  • Ontwerpbureau Rudy Uytenhaak Architectenbureau bv.
Reageer op dit artikel