Project

Duurzame en gezonde brede school Het Dok door Paul de Ruiter

Geen categorie

In Oestgeest ligt een bijzondere school verscholen in een bosrijke omgeving. Architectenbureau Paul de Ruiter tekende voor de nieuwe brede school Het Dok een onderkomen dat lucht, licht en natuurlijke materialen centraal stelt. In het gebouw is plaats voor een basisschool, kinderdagopvang, buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal, muziekschool, sportzaal, expositieruimte en een multifunctionele ruimte.

Duurzame en gezonde brede school Het Dok door Paul de Ruiter

Voor school Het Dok staan gezondheid en duurzaamheid voorop, wat wordt uitgedragen in de organisatie en het gebouw. In het ontwerp staan drie thema’s centraal: frisse lucht, daglicht en natuurlijke materialisering.

Gevelontwerp

De bijzondere bosrijke ligging vertaalt zich naar de materialisering van de gevel: de begane grond heeft gevelbekleding van WaxedWood Siberisch Lariks gekregen, terwijl de andere verdiepingen glazen panelen in verschillende groentinten hebben.

Siberisch Lariks

Siberisch Lariks is een harde en zware houtsoort met een hoge natuurlijke duurzaamheid. Door de relatief langzame groei in koude gebieden krijgt het een stevige structuur en heeft het een hoger soortelijk gewicht.

WaxedWood wordt vacuüm onder hoge druk geïmpregneerd tegen houtaanslag. Tegelijkertijd wordt in de houtporiën een wasemulsie aangebracht. Deze emulsie voorkomt dat water het hout kan binnendringen. Daarnaast werkt het hout nauwelijks.

Kleurtransformatie

Zonder verfsysteem maakt WaxedWood Siberisch Lariks een prachtige kleurtransformatie door. In eerste instantie krijgt het een donkergroene tot bruine kleur, die overgaat naar een warme bronskleur die uiteindelijk vergrijst.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres rustenburgerpad 2
  • Plaats Oestgeest
  • Projecttitel Duurzame en gezonde brede school Het Dok door Paul de Ruiter
  • Projectarchitect(en) Paul de Ruiter en Noud Paes
  • Adviseur installaties Kuijpers
  • Aannemer De Vries en Verburg
  • Interieurarchitect Architectenbureau Paul de Ruiter
  • Bouwmanagement Pieters Bouwtechniek Delft
  • Toeleveranciers true
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3.660
  • Voorlopig ontwerp 18-08-2015
  • Definitief ontwerp 01-11-2010
  • Aanvang bouw 20-08-2015
  • Oplevering 01-07-2014
  • Opdrachtgever Gemeente Oestgeest
  • Ontwerpbureau Paul de Ruiter
Reageer op dit artikel