Project

Dordrechts Museum

Geen categorie

Uitgangspunt voor het interieurontwerp is dat het museum in staat moet zijn om in de verschillende zalen verhalen te vertellen met zijn kunstcollectie. Soms ingetogen, dan weer uitbundig en bruisend.

Dordrechts Museum

 

 

 

 

Het Dordrechts Museum was uit haar jas gegroeid en vroeg begin 2006 Dirk-Jan Postel van Kraaijvanger Urbis een ontwerp te maken voor de uitbreiding en verbouwing van het gebouw uit 1842. Postel voegde een nieuwe vleugel toe en maakte in de oudbouw een doorlopend circuit over beide verdiepingen, met nieuwe trappen. Daarnaast ligt de uitbreiding die bewust is losgehouden van het bestaande gebouw.

Samenwerking met Merkx

Merkx + Girod architecten reageerden eerst op het definitieve ontwerp van Dirk Jan Postel. Evelyne Merkx en Det van Oers analyseerden het allocatieplan en stelden nog een aantal ruimtelijke ingrepen voor, zoals het verplaatsen van een aantal doorgangen in verband met een betere routing, het maken van enfiladekamers aan de tuinzijde, het loshalen van de keukenunit in het restaurant Art & Dining en de indeling van de vrijstaande wanden in de nieuwbouw. Ook ontwierpen zij mee aan de plafond-, licht- en vloerplannen.

Uitgangspunten interieur

Vervolgens zijn de uitgangspunten voor het interieurontwerp geformuleerd: respect voor het monument, alle aandacht voor de kunst, herkenbare positionering van ondersteunende multimediatechnieken, verschillende sferen per zaal, een duidelijk handschrift in de vormgeving en hoogwaardige publieksvoorzieningen.

Kleuren en materialen

Centraal staat de museumcollectie, die thematisch in clusters wordt getoond. Blikvanger is de Ary Schefferzaal, een in zijn tijd beroemde en succesvolle Parijse societyschilder, met zijn theatraal rood velours wandbespanning met ingestanste cirkels. Deze wandafwerking zorgt voor een warme, mondaine uitstraling en verwijst naar het negentiende-eeuwse Parijs. Op de luiken in deze verduisterde zaal worden dia’s geprojecteerd.

Antwoord op de collectie

Een glansrol is weggelegd voor Corian. Evelyne Merkx gebruikte dit materiaal voor de zogenoemde jewel boxes, kistjes met laden waarin tekeningen en voorwerpen liggen die niet aan teveel licht mogen worden blootgesteld. Met deze juwelenkistjes geeft Merkx een eigentijds antwoord op de museumcollectie.

Lees het volledige artikel in de Architect van februari 2011.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Museumstraat 40
  • Plaats Dordrecht
  • Projecttitel Dordrechts Museum
  • Projectarchitect(en) Evelyne Merkx, Det van Oers, Ruben Bus, Raphaël van Amerongen, Klaas Cammelbeeck, Jan Willem Wijker, Raymond Leentvaar, Marlies Hoevers, Cassandra Piket
  • Adviseur installaties HVL, Dordrecht
  • Aannemer Jurriëns Bouw, Utrecht
  • Interieurarchitect Merkx + Girod architecten, Amsterdam
  • Landschapsarchitect Michael van Gessel
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 6000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-08-2008
  • Definitief ontwerp 01-06-2010
  • Aanvang bouw 31-01-2011
  • Oplevering 01-11-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) € 1.940.000,00
  • Opdrachtgever Dordrechts Museum, Dordrecht
  • Ontwerpbureau Merkx + Girod architecten
Reageer op dit artikel