Project

De Weverij te Hengelo door Groothuis + Postma architecten

Geen categorie

De bontweverij ‘insulinde’ te Hengelo is gesticht in 1890 door de heren van Lookeren Campagne als voortzetting van de firma Raymakers te Helmond.

De Weverij te Hengelo door Groothuis + Postma architecten

 

 

 

 

De verschillende gebouwen aan de Langelermaatweg dateren  uit 1890 tot en met 1925. Bijzonder aan enkele gebouwen zijn de polonceau spanten. Deze stalen spanten zijn een uitvinding van de Fransman Polonceau. Dit soort spanten zijn betrekkelijk zeldzaam zeker in de uitvoering zoals ze hier zijn toegepast met kruisvormige gietijzeren drukstaven en gewalste trekstaven. Ook de betonconstructie van de verdiepingsvloer van de bouw uit 1925 is bijzonder. De gewapende betonvloer met paddenstoel vormige kolomondersteuningen werd in die tijd nog amper toegepast.(architect Beltman) In 1925 stort de grote gemetselde schoorsteen die voor de fabrieksgebouwen stond in, waarschijnlijk door een windhoos. De schoorsteen werd opnieuw opgebouwd en uiteindelijk in 1950 volledig gesloopt. Op de plek van het ketelhuis en de schoorsteen is een nieuwe invulling gemaakt;  het kantoor van Van Wijnen. Vanaf 1929 is Stork eigenaar geweest van de gebouwen en zijn er meerdere gebruikers geweest.

Sinds 2000 is dit gebied een onderdeel van de stadsrenovatie Hart van Zuid.
De renovatie van de panden en het idee voor het ontwerp maken de geschiedenis zichtbaar. Dit doormiddel van materiaal gebruik. In de voorgevel wordt de bestaande baksteen gerenoveerd en wat nieuw is is stucwerk. In de achtergevel het tegenovergestelde. Wat binnen was is stucwerk en wat buiten was is baksteen geworden.
Nog niet alle gebouwen zijn betrokken en wachten op een nieuwe gebruiker of eigenaar.

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel De Weverij te Hengelo door Groothuis + Postma architecten
  • Projectarchitect(en) Gooike Postma
  • Voorlopig ontwerp 13-01-2011
  • Definitief ontwerp 13-01-2011
  • Aanvang bouw 01-12-2010
  • Oplevering 13-01-2011
  • Opdrachtgever Van Wijnen
Reageer op dit artikel