Project

De Banier

Geen categorie

Dit gebouw voor 70 sociale-huurappartementen is gesitueerd in Moerwijk-Oost, Den Haag: een krachtwijk. Voor deze kwetsbare lokatie vonden wij het belangrijk een gebouw te ontwerpen dat een bijdrage kan leveren aan een positief gevoel van de omgeving. Door grote aandacht voor materiaalgebruik, plasticiteit en detaillering is dit gelukt.

De Banier

Het gebouw valt op door de verschillende, bijzonder gedetailleerde, gevels. De warme, bijna sensuele gevelbekleding aan de achterzijde en koppen geeft het pand zelf een uitgesproken uitstraling maar past ook bij de bestaande naoorlogse strokenbouw in de wijk. Lage eengezinswoningen aan de achterzijde kijken op deze gevel uit. Daarom is er voor gekozen de galerij te combineren met de balkons aan de zonnige voorzijde. Door de gespiegelde plattegronden verspringen de balkons en elke buitenruimte is daardoor twee verdiepingen hoog.De detaillering en de poorten refereren aan de kloostergang die het gevoel van gemeenschappelijkheid versterken en hebben een warme sfeer. 

De textuur van de gevelplaten is zelf ontworpen. Het reliëf doet denken aan de huid van reptielen of de rimpeling van water. Deze structuur heeft een tactiele uitstraling en laat het gebouw haast leven in het licht van de zon. De contrasterende witte tegels van polyesterbeton met glastoeslag breken de lengte van de gevel naar een meer behapbare schaal en vatten de ramen als een druiventros bij elkaar.

Door de slimme constructieve opzet is het plan gerealiseerd binnen het gebruikelijke budget, €825,00/m2.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Middachtenweg 60-198
  • Plaats Den Haag
  • Projecttitel De Banier
  • Projectarchitect(en) Naud Schroeder
  • Toeleveranciers false
  • Programma 70 sociale-huurappartementen
  • Voorlopig ontwerp 30-08-2013
  • Definitief ontwerp 30-08-2013
  • Aanvang bouw 30-08-2013
  • Oplevering 01-02-2013
  • Opdrachtgever Ceres / Vestia
  • Ontwerpbureau SJO-architecten
Reageer op dit artikel