Project

DC II Residence

Geen categorie

Het project voor een zonevreemde woning DC te Tielrode omvat het bouwen van een woning die aansluit bij het landelijke en dus informele karakter. Naast de hoofdwoning behelst de opdracht ook het renoveren van de oude boerderijschuren.

DC II Residence

De inplanting van de nieuw te bouwen woning is begrenst door de contouren van de af te breken bestaande woning . Het concept van Vincent Van Duysen om terug te keren naar de eenvoudige landelijke bouwvorm verwijst naar de traditie van boerderijwoningen in de streek en versterkt, door zijn nieuwe inplanting, het “erf” gelegen tussen de schuren en de woning. De woning ligt als het ware tussen het erf en de weilanden en geniet daardoor enerzijds van de kleinschaligheid van de omsloten koer als de zichten op de weilanden. 

De verwijzing naar traditie in basisvolume wordt aangevuld door een hedendaags uitwerking. Door de doorgedreven aanpak van vormgeving en materiaalgebruik versterkt Vincent Van Duysen het hedendaagse karakter van de woning.   De vormgeving wordt door de consequente toepassing van het gevelmateriaal ontdaan van enige ornamentiek.

De 2 oude schuren worden na overleg met bouwheer en aannemer niet gerenoveerd en een vernieuwbouw van beide schuurvolumes – in eenzelfde basisvormgeving als de woning – versterken het karakter van het totaalproject.

De uitwerking van de woning  hield rekening met de principes van een passieve woning , het duurzame karakter werd gerealiseerd in samenspraak met Denc , een architect gespecialiseerd in duurzaam bouwen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Tielrode
  • Projecttitel DC II Residence
  • Projectarchitect(en) Vincent van Duysen, Jan van Gassen
  • Toeleveranciers false
  • Aanvang bouw 27-08-2014
  • Oplevering 01-07-2012
  • Ontwerpbureau Vincent Van Duysen Architects
Reageer op dit artikel