Project

Daktuinen Anton en Gerard op Strijp-S Eindhoven

Geen categorie

Bovenop twee gerenoveerde Philipsfabrieken zijn dakparken gerealiseerd. Net zoals hun naamgevers, de Philipsbroers Anton en Gerard, tonen de gebouwen onderlinge verschillen en zijn ze tegelijkertijd familie. Buro Lubbers ontwierp voor deze twee daktuinen met een verschillende sfeer en beleving en met overeenkomstige elementen. Beide tuinen maken onderdeel uit van een groene wereld boven het maaiveld van Strijp-S.

Daktuinen Anton en Gerard op Strijp-S Eindhoven

Bij het ontwerp van beide daktuinen boven de statige orthogonaal opgezette gebouwen Gerard en Anton ligt hetzelfde concept ten grondslag: ondanks de extreem artificiële omstandigheden ontwierp Buro Lubbers een zo natuurlijk mogelijke uitstraling en belevingswaarde. De tuinen moeten de bezoeker het gevoel geven door een normale tuin te lopen, enkel het uitzicht verraadt de hoogte waarop hij zich bevindt.

De eerste beplanting voor de vlindertuin bovenop Gebouw Anton. Buro Lubbers

Architectuur, technologie en natuur

Om dit te bereiken is de samenwerking tussen architect, constructeur en landschapsontwerper een vereiste. De architectuur houdt rekening met het draagvermogen en de toevoer van voeding en water. De versterking van de bouwkundige constructies maakte het aanleggen van de parken haalbaar. Daarnaast zijn de benodigde constructieve onderdelen en technische voorwaarden, zoals de dakopbouw, de beplantingsbakken en het watersysteem, onzichtbaar weggewerkt. Buro Lubbers integreerde op hun beurt de architectonische opbouwen (bijvoorbeeld de trap en lift) in de dakparken.

Buitenruimte voor de gebruikers

De voormalige radiofabrieken, gebouwd tussen 1926 en 1930, zijn getransformeerd door respectievelijk architectenbureau Jo Coenen en diederendirrix architecten in woon- en werkruimten. De twee dakparken voegen buitenruimtes toe voor de bewoners en gebruikers.

 Vanuit de iets opgetilde centrale beplantingsbak zijn lager gelegen open terrassen te bezoeken. In de tuin op Gebouw Anton zijn deze in hout uitgevoerd. Foto Arthur Bagen

Gebouw Anton

Gebouw Anton bestaat uit een opgehoopte centrale strook met groeiende bomen, heesters en vaste planten. De beplanting heeft een grote variatie in bloeiperiodes, bloeiwijzen en kleuren. Buro Lubbers zoekt met deze uitbundige beplanting het contrast op met het strakke en spierwitte gebouw. Tegelijkertijd sluit dit aan op de lossere opzet van de architectuur van diederendirrix . Op de beplantingsbak is een meanderend looppad van donker granulaat. Deze sluit op iets lager gelegen, strak houten terrassen met banken.

Het jonge berkenbos op Gebouw Gerard. Foto Arthur Bagen

Gebouw Gerard

Ook op het dak van Gebouw Gerard is een centrale beplantingsbak geplaatst. Het 50 centimeter dikke substraat maakt de groei van een berkenbos mogelijk met bomen tot zeven meter hoog. Hier sluit de tuin aan op de architectuur: witte boomstammen completeren het witte gebouw. Zoals de daktuin op Gebouw Anton steken uit de centrale zone strakke houten terrassen. Hier is een prachtig uitzicht over de stad zichtbaar en is open sfeer gecreëerd. Het berkenbos geeft juist meer intieme plekken aan de bewoners om tot rust te komen of elkaar te ontmoeten.

De strategie van Buro Lubbers

Beide tuinen maken onderdeel uit van een strategie voor de transformatie van Strijp-S, het voormalige Philipsfabrieksterrein. Het stedebouwkundige plan van West 8 is gebaseerd op het behouden van de industriële identiteit en de stedebouwkundige opzet. Het bureau geeft een nieuwe groene invulling met de Torenallee als drager. Buro Lubbers breidt dit plan uit door een (tijdelijke) groenstructuur boven het maaiveld aan te brengen op onbenutte ruimten op daken en gevels. Naast de dakparken op Anton en Gerard zijn minder begaanbare daken ingericht als zichtgroen en worden oude leidingstraten, hijsbalken en trappen begroeid. Het groen fungeert naast een verblijfsruimte ook als wateropvang, fijnstoffilter en vogel- en vlinderlokkers.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Torenallee 62
  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel Daktuinen Anton en Gerard op Strijp-S Eindhoven
  • Projectarchitect(en) Peter Lubbers, Froukje Nauta, Caroline de Feijter
  • Adviseur installaties LTC&C installatiemanagement, Waalre / installateur: Mansveld Projecten & Services B.V., Eindhoven
  • Aannemer Anton en Gerard: Van Kessel Sport en Cultuurtechniek bv, Buren
  • Bouwmanagement Anton en Gerard: Vrencken Hoen Architecten, Meerssen
  • Toeleveranciers false
  • Netto vloeroppervlakte (m2) Anton: 2.635 vierkante meter Gerard: 2.850 vierkante meter
  • Programma Gebouw Anton: Park op dak van 7e woonlaag (+34m). Gebouw Gerard: Park op dak van 7e woonlaag (+34m)
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2009
  • Definitief ontwerp 01-07-2011
  • Aanvang bouw 05-07-2013
  • Oplevering 01-03-2013
  • Opdrachtgever DNC Vastgoedontwikkeling Eindhoven, Woningstichting Trudo Eindhoven
  • Ontwerpbureau Buro Lubbers
Reageer op dit artikel