Project

Da Vinci College – Ector Hoogstad Architecten

Geen categorie

Voor het Da Vinci College in Roosendaal ontwierp Ector Hoogstad Architecten een avontuurlijk gebouw ‘als een stad in het klein’. Verschillende clubhuizen vormen de thuisbasis voor de duizend leerlingen van diverse VMBO- en Praktijkschoolopleidingen, en worden afgewisseld met praktijkruimte en gemeenschappelijke functies. Een netwerk van straten, straatjes, pleinen, tuinen, trappen en terrassen verbindt nieuwe en hergebruikte bouwdelen.

Da Vinci College – Ector Hoogstad Architecten

Daklichten en een ruime patio zorgen voor veel daglicht in het interieur. Met kleur is terughoudend omgegaan. De grijze vloeren, witte wanden en houten kozijnen zorgen voor een rustige uitstraling. Op meerdere plekken worden verschillenden verdiepingen verbonden door vides en dubbelhoge ruimtes die een avontuurlijke ruimtelijkheid creëren. Zo ligt centraal boven de praktijkruimtes voor het bouw- metaal- en garagebedrijf een getrapte aula. Door de oplopende terrassen wordt deze ruimte in verschillende zones verdeeld, en kan deze tevens dienen als tribune voor uitvoeringen.

 

Verankerd

Ongeveer een derde van het complex bestaat uit hergebruikte kantoorbebouwing. Deze is opgetopt en van een nieuwe gevel voorzien. Verschillende geveltypes zorgen voor een kleinschaligere uitstraling en voor onderlinge samenhang tussen de verschillende gebouwdelen. Om de school aan te laten sluiten op de omliggende woonomgeving is het terrein vrij toegankelijk en groen aangelegd. Royale entrees, trappartijen en een ligweide maken de omgeving tot een verblijfsplek. Omwonenden en voorbijgangers worden zo aangemoedigd een kijkje te nemen in de etalages van de afdeling Handel Economie of een bezoek te brengen aan oefenrestaurant van de afdeling Zorg.

Duurzaam

Het gebouw is compact en de gevels hebben zeer hoge isolatiewaarden. Samen met buitenzonwering, klimaatplafonds en optimale daglichttoetreding vermindert dat de energiebehoefte, terwijl anderzijds gebruik wordt gemaakt van warmte/koudeopslag (WKO), warmtedaken en zonnepanelen. Ook maken de klimaatplafonds van het Da Vinci een Frisse School met een hoog comfortniveau.

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Bovendonk 1
  • Plaats Roosendaal
  • Projecttitel Da Vinci College – Ector Hoogstad Architecten
  • Bouwmanagement IMd raadgevend ingenieurs
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) nieuw 9.300m2, renovatie 4.200m2
  • Aanvang bouw 20-10-2016
  • Oplevering 01-06-2016
  • Opdrachtgever Ons Middelbaar Onderwijs
  • Ontwerpbureau Ector Hoogstad Architecten
Reageer op dit artikel