Project

Conferentiecentrum in Hillerød (DK)

Geen categorie

Het centrum is een uitbreiding van Favrholm, een rijksmonumentale, Deense boerderij die zijn oorsprong heeft in de 14e eeuw. Het complex bestaat uit een auditorium, kantoren, restaurants, vergaderzalen, sport- en fitnessfaciliteiten en gastenverblijven voor de wereldwijd grootse insuline producent Novo Nordisk.

Conferentiecentrum in Hillerød (DK)

 

 

Doel van de opdracht was een nieuw type conferentiecentrum ontwikkelen, meer dynamisch en interactief voor zwel de medewerkers van de nabijgelegen R&D en productiefaciliteit als ook voor medewerkers, gasten en sprekers wereldwijd. 

Geschiedenis

De gerestaureerde 14e eeuwse boerderij, waar in ook de hoofdentree is geplaatst, heeft in de geschiedenis van het bedrijf een centrale rol gespeeld. Hier werd voor het eerst uit de alvleesklier van koeien insuline gewonnen. Door de uitbreiding deels ondergronds te realiseren wordt het zicht op de monumentale boerderij niet aangetast. Voor een optimale inpassing is door SeARCH samengewerkt met de Deense Rijksmonumentendienst (KUAS) en vogelbeschermingorganisaties.

  Fotograaf Iwan Baan

Stijl

Novo Nordisk stond een reeks conferentieruimten voor die alle verschilden van stijl; van klassiek, tot (post)modern, antroposofisch en minimalistisch. SeARCH heeft een meer ingetogen opzet voorgesteld waarbij het ‘koeienschetsen’ als uitgangspunt diende.

Koeienoor of boomblad

Elke vergaderruimte heeft de plattegrond van een koeienoor of boomblad, alle net anders van vorm, afmeting en materiaal maar duidelijk familie van elkaar. Deze liggen vrij in het dijklichaam met uitzicht over het weidse heuvellandschap en de foeragerende vogels in het meer, terwijl het auditorium de oorspronkelijke, rechthoekige opzet van de binnenplaats van de boeren hoeve herstelt en meer is geïnspireerd op de schuren die daar vroeger stonden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Hillerød
  • Projecttitel Conferentiecentrum in Hillerød (DK)
  • Adviseur installaties Moe & Brødsgaard, Kopenhagen
  • Adviseur akoestiek Gade Mortensen, Kopenhagen
  • Aannemer Pihl, Kopenhagen
  • Bouwmanagement Moe & Brødsgaard, Kopenhagen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.000 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 8.500 m2
  • Programma In en rondom rijksmonumentale Favrholm hoeve: Conferentie- en activiteitencentrum met conferentiezalen, groepsruimten, ontspanningsruimten, fitnesscenter, sportfaciliteiten op terrein, auditorium, hotel, restaurant en keuken, kantoren
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2008
  • Definitief ontwerp 01-02-2009
  • Aanvang bouw 31-05-2011
  • Oplevering 01-05-2011
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 25.081.250 euro incl MOMS
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 18.332.500 euro incl MOMS
  • Opdrachtgever Novo Nordisk, Kopenhagen (DK)
  • Ontwerpbureau SeARCH, Amsterdam
Reageer op dit artikel