Project

Comedie de Bethune door Manuelle Gautrand Architecture

Geen categorie

Het Nationaal Drama Theater in Bethune, Frankrijk is in 1999 gebouwd door het Franse architectenbureau Manuelle Gautrand Architecture. Vanuit de behoefte om het gebied meer uitstraling te geven is gekozen voor een renovatie en een uitbreiding. Beide ontworpen door de oorspronkelijke ontwerpers.

Comedie de Bethune door Manuelle Gautrand Architecture

 

De uitbreiding kon door Manuelle Gautrand Architecture worden gerealiseerd door de sloop van de omliggende woningen en het oorspronkelijke ‘Palace theater’ waarvan alleen de gevel nog restte op deze plek.

Comedie de Bethune door Agathe Alexis en Alain Barsacq

Het nieuwe gebouw ligt op de hoek van de locatie en bestaat uit verschillende niveaus. Een hoogbouw met daarin de oefenruimte gelegen op de begane grond en een niveau met kantoren. Deze kantoren zijn verbonden met de kantoorvloer op de tweede etage van het bestaande gebouw.  Dankzij de grootte van de oefenruimte kon ook de entree worden verplaatst naar de uitbreiding. Deze verplaatsing heeft verschillende voordelen, het geeft een betere zichtbaarheid aan het theater en het maakt de bereikbaarheid van de koffiebar ook groter.

Comedie de Bethune door Agathe Alexis en Alain Barsacq 

De koffiebar lag hiervoor onderin het gebouw en kon niet direct vanaf buiten worden bereikt en had hierdoor behalve natuurlijke verlichting, ook geen openbare functie. Na de verbouwing is dit opgelost en zorgt het voor een automatische doorloop naar het theater.

Op de bovenverdiepingen heeft de administratie een groter en meer functionele ruimte gekregen dankzij de uitbreiding van de bestaande etage op de tweede verdieping. In het bestaande gebouw zijn door de aanbouw de ruimtes groter gemaakt en heeft het ook aan de huidige tijd aangepaste brandvoorschriften, bereikbaarheid voor minder validen en thermische en energievoorschriften, gekregen.

Het nieuwe deel moest ook worden voorzien van een trap voor eventuele noodsituaties. Dit is gecombineerd door de plaatsing aan de rechterkant van de nieuwe hal. Zo zorgt de trap ook voor de bereikbaar van de extra lokalen van de oefenruimte van het CNAD (National Academy of the Dramatic Arts) op de bovenste verdieping en de kantoren op de tweede verdieping.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Bethune
  • Projecttitel Comedie de Bethune door Manuelle Gautrand Architecture
  • Projectarchitect(en) Manuelle Gautrand
  • Adviseur akoestiek Jean-Paul Lamoureux
  • Bouwmanagement Khephren
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2082 m2
  • Programma Theater
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2010
  • Definitief ontwerp 01-09-2014
  • Aanvang bouw 21-04-2015
  • Oplevering 01-09-2014
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 2 miljoen euro
  • Opdrachtgever Artois Communaute Urbaine
  • Ontwerpbureau Manuelle Gautrand Architecture
Reageer op dit artikel