Project

Clubhuis RIC gerenoveerd door Arons en Gelauff Architecten

Geen categorie

De Amsterdamse roeivereniging RIC mag hun boottochten op de Amstel voortaan beginnen vanuit een vernieuwd clubgebouw. Arons en Gelauff Architecten renoveerde en transformeerde de bestaande botenloods tot een fris en eigentijdse thuisbasis voor de roeiers.

Clubhuis RIC gerenoveerd door Arons en Gelauff Architecten

 

De Roeivereniging Ignatius College bestaat sinds 1932 en is gehuisvest in de wijk Amstelkwartier, vlakbij het Groene Hart maar ook dicht bij het centrum van Amsterdam. Het voormalige industriegebied is bezig met een grootschalige transformatie nieuwe woonwijk. Het clubhuis komt in een nieuw gecreëerd park langs de Amstel te liggen. Zo verandert het gebouw van anoniem buitenbeentje in een industrieel gebied in een markant bouwwerk midden in een levendige woonwijk.

Een lampion aan het water

Het ontwerp van Arons en Gelauff haalt letterlijk het beste in het bestaande gebouw naar boven. In de oude situatie waren de roeiboten niet zichtbaar, waardoor het gebouw een anonieme uitstraling had. In het nieuwe ontwerp is de loods opgevat als een ‘lampion’ die haar speciale inhoud, de ruim 90 roeiboten in verschillende kleuren, materialen en lengtes, toont aan de buitenwereld. Overdag kunnen voorbijgangers diep in het gebouw kijken en in de avonduren licht het interieur op waardoor de boten goed zichtbaar zijn. De functie van lampion wordt versterkt door ook de dichte delen te laten oplichten. Dat is niet alleen esthetisch, maar geeft ook extra veiligheid aan de passerende fietsers. De energie voor al dit licht wordt geleverd door zonnepanelen op het dak.

Aanlegplek met karakter

Het gehele dakoppervlak is voorzien van een groen dak. Gezien vanuit de omliggende en hogere woon- en kantoorgebouwen, verdwijnt het clubhuis zo in zijn parkachtige omgeving. Het kader met glas dat voor de bestaande gevel is geplaatst, is van hout in een epoxy coating, een mooie referentie naar de roeiboten van de vereniging.De overige gebruikte materialen versterken de bestaande onderdelen van het gebouw. Zo had het oude gebouw een kenmerkende horizontale lijn dankzij de doorlopende dakrand. Deze rand komt ook in het vernieuwde gebouw sterk tot uitdrukking door toepassing van randen van spuitbeton. De herkenbaarheid van het clubhuis is zo, ondanks de grote renovatie, toch nog intact gebleven.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Clubhuis RIC gerenoveerd door Arons en Gelauff Architecten
  • Projectarchitect(en) Floor Arons & Arnoud Gelauff
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2010
  • Definitief ontwerp 01-01-2011
  • Aanvang bouw 12-03-2014
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever Gemeente Amsterdam
  • Ontwerpbureau Arons en Gelauff Architecten
Reageer op dit artikel