Project

Club-Restaurant De Volharding

Geen categorie

Het voormalig en monumentale havengebouw van Stoombootmaatschappij De Volharding in Leiden heeft een nieuwe invulling gekregen. Het pand is naar ontwerp van StudiOzo verbouwd tot een Club-Restaurant met hotelappartementen en heeft zijn oude naam “De Volharding” terug gekregen.

Club-Restaurant De Volharding

In 1852 werd de Leidsche Stoombootmaatschappij opgericht, de haven diende als aanlegplaats. Vanaf 1889 werd het door W.C. Mulder in neorenaissancestijl ontworpen pand als hoofdkantoor in gebruik genomen en verzorgde lijndiensten tussen Leiden en Amsterdam. Later voeren de stoomboten ook naar Gouda, Rotterdam en Uithoorn. Door de opkomst van bus en trein was in 1930 het tijdperk stoomboten voorbij.

StudiOzo heeft in het karakteristieke pand gebruik gemaakt van materialen in harmonie met omgeving en oorspronkelijkheid. Ruwe en zachte materialen wisselen elkaar af. Blauwstaal wordt gecombineerd met hout. Ook Leidse kunstschilders komen in het ontwerp terug. Op de wand aan de havenzijde is een originele bouwtekening van een stoomschip gebruikt. Gekozen is voor een juiste balans tussen geschiedenis en moderniteiten.

Een bekend stadsgezicht aan de haven van Leiden is hét nieuwe podium van de historische museum- en studentenstad aan de Rijn. Club-Restaurant “De Volharding” heeft Leiden weer op de kaart gezet. De Volharding bestaat uit appartementen, een restaurant, een lounge-bar, een grand-café en een groot terras direct aan de passantenhaven. Indien gewenst kunnen bezoekers die per boot komen ook aanleggen en hun drankjes of diner aan boord geserveerd krijgen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres De Haven 1
  • Plaats Leiden
  • Projecttitel Club-Restaurant De Volharding
  • Projectarchitect(en) Henny Guyt
  • Interieurarchitect StudiOzo
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 450 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 400 m2
  • Voorlopig ontwerp 09-07-2013
  • Definitief ontwerp 06-12-2012
  • Aanvang bouw 09-07-2013
  • Oplevering 14-06-2013
  • Opdrachtgever dhr. P. de Vogel
  • Ontwerpbureau StudiOzo
Reageer op dit artikel