Project

Chungha gebouw in Seoul (Korea)

Geen categorie

De meest bekende en chique wijk van Seoul heeft sinds kort naast Gangnam style ook MVRDV style. In deze wijk heeft het architectenbureau een winkelpand herontworpen. Waar voorheen de reclameborden van de winkels de gevel ontsierden, is de gevel nu aangepast aan deze reclame.

Chungha gebouw in Seoul (Korea)

 

De hippe straat Apgujeong-ro zit vol met nieuwe flagshipstores. Hierdoor was het oude Chungha gebouw uit 1980 snel een ouderwetse verschijning in de moderne straat. MVRDV heeft het gebouw een facelift gegeven en aangepast op de nieuwe behoeften.

Etalages

In het gebouw bevinden zich onder andere een lederwinkel, een wedding plannerbedrijf en twee plastisch chirurgen. Al deze bedrijven wilden opvallen met reclame op de gevel. Hierdoor ontstond een wildgroei aan lettertypes en bonte kleuren. MVRDV is met een oplossing gekomen, elk bedrijf krijgt zijn eigen etalageruit waar reclame op kan. De gevel is dus geïntegreerd met de reclame.

De geïntegreerde etalageruiten. Fotograaf Kyungsub Shin

Gevel

Uit het gebogen frame van het pand steken achttien vakken met etalageruiten, de huurders kunnen deze naar eigen inzicht invullen. Het frame is bekleed met kleine witte mozaïeksteentjes. Samen vormen deze stenen een soort piepschuimachtige structuur die alleen van dichtbij te zien is; van veraf lijkt het een gladde gevel.

Privacy

In de oude situatie waren de kantoren van de plastisch chirurgen helemaal afgesloten. Dit gaf een gesloten en verwaarloosde indruk. Doordat het nieuwe bubbelpatroon in de ramen doorloopt, kan er nu met de geslotenheid gespeeld worden. Om sommige plekken is de dichtheid van de bubbels hoger en de wordt privacy gewaarborgd.

Het bubbelpatroon in de gevel en op het raam. Fotograaf Kyungsub Shin

Verbouwing

De bouwplaats was erg smal, op het breedste punt slechts twee en een halve meter breed. Hierdoor was het erg lastig om het pand te verbouwen, de bouwvakkers moesten vaak binnen smalle ruimtes manoeuvreren. Ondanks deze uitdaging is het gelukt de verbouwing in negen maanden te voltooien.

Bij de verbouwing is er een extra verdieping aan het gebouw toegevoegd hier bevindt zich het café met dakterras.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Apgujeong-ro
  • Plaats Seoul
  • Projecttitel Chungha gebouw in Seoul (Korea)
  • Aannemer Ain Construction
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 2820 m2
  • Aanvang bouw 25-06-2013
  • Oplevering 01-06-2013
  • Opdrachtgever Woon Nam Management
  • Ontwerpbureau MVRDV
Reageer op dit artikel