Project

Casa K in Rotterdam

Geen categorie

Van museum naar woning. Dat is de transformatie die het voormaling Kranglings Musuem aan de Hoflaan in Rotterdam vanaf 2010 heeft ondergaan. Het gebouw, nu een luxe appartementencomplex, omvat drie luxe appartementen die alleen het entreegebied en de lift delen. Casa K betreft één van deze appartementen op het begane grond niveau. De woning beslaat twee verdiepingen van respectievelijk 195 m2 en 90 m2.

Casa K in Rotterdam

De opdracht omvatte een volledig interieurontwerp waarin zelfs de kasten deel uitmaakten van het ontwerp. Zo is de keuken volledig op maat gemaakt, naar het programma van eisen dat is opgesteld door architect Gabriel Peña en opdrachtgever. Ook werd er een verlichtingsplan ontworpen.  Verder werden het materiaal notenhout en de kleuren zwart en grijs gekozen die in het hele huis zijn toegepast. Er is een geheel nieuw ontwerp neergezet dat nog wel gebruik maakt van de bestaande installatiestructuren.

Notenhouten Kubus
De grote uitdaging binnen het ontwerp was het samenbrengen van het raamloze souterrain en de begane grond. Dit heeft de architect weten te realiseren door midden in de woning een grote notenhouten kubus te plaatsen. De kubus bevindt zich op de kelderverdieping maar steekt door de begane vloer heen, zodat in de woonkamer een verhoging ontstaat. Om de kubus heen ligt beloopbaar glas op vloerniveau, die het souterrain van daglicht voorzien. De kubus verbindt beide verdiepingen, maar creëert tevens een duidelijke verdeling in de woning door haar afmeting en positionering. De verhoging die in de biedt ruimte aan verschillende toepassingsmogelijkheden als zithoek of lounge. Verbonden aan de kubus, is de trap naar het souterrain. In het souterrain is er in de kubus een kleine badkamer gerealiseerd.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hoflaan
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Casa K in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Gabriel R. Peña
  • Adviseur installaties VRI installatietechniek, Ridderkerk
  • Aannemer Steinvoort BV, Rotterdam
  • Bouwmanagement de Vries Konstructeur, Gouda
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 285 m2, tuin 600 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2012
  • Definitief ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 30-01-2014
  • Oplevering 01-07-2013
  • Opdrachtgever Privé
  • Ontwerpbureau PEÑA Architecture
Reageer op dit artikel