Project

Carve vernieuwt pierebad Aldo van Eyck in Oosterpark

Geen categorie

Voor 700 plekken in Amsterdam ontwierp architect Aldo van Eyck een diversiteit aan speelplaatsen. Ze vormen een fysieke vertaling van Van Eycks theorieën over ruimte en plek. Van alle speelplaatsen waren er in 2001 nog slechts 90 over, deze zijn bestempeld als cultuurhistorische monumenten. Zo ook het pierebad in het Oosterpark. Carve blaast hier met een toevoeging nieuw leven in die het originele ontwerp tot zijn recht laat komen.

Carve vernieuwt pierebad Aldo van Eyck in Oosterpark

Van Eyck, die zich liet inspireren door heldere compositietechnieken en abstracte kunst, ontwierp een rond bad met betonnen rand. Het middelpunt ligt precies op het kruispunt van twee assen door het Oosterpark. In een boog aan een zijkant liggen ronde stapstenen die boven het water uitsteken.  Het ontwerp is eenvoudig en daarmee voor kinderen op veel manieren te interpreteren. De toevoeging waar Carve voor werd gevraagd is erop gericht het volledige bad in stand te houden.

 

Non-figuratief element 

In het bad is een universeel object geplaatst dat zich qua vorm en schaal voegt naar het oorspronkelijke ontwerp en tegelijkertijd past in een nieuwe tijdgeest. Zoals bij Van Eyck geen figuratieve vormen, maar een element dat open laat op welke wijze het kan worden gebruikt. Mogelijkheden voor klimmen, glijden en rennen zijn verenigd in een sculpturale platte ‘luchtbel’ die boven het water uitsteekt.

 

Spel uitlokken 

In de nieuwe natuurstenen zitrand van het bad en in de klimgrepen van het witte object zijn watersproeiers geïntegreerd. Ook LED-verlichting met spelprogrammering is in de rand toegevoegd. Beide ingrepen lokken extra spel en beweging uit. Het pierebad heeft met het ontwerp van Carve een eigentijdse uitstraling gekregen in de geest van Van Eyck.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres oosterpark
  • Plaats amsterdam
  • Projecttitel Carve vernieuwt pierebad Aldo van Eyck in Oosterpark
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 350
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2012
  • Aanvang bouw 27-06-2016
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever gemeente Amsterdam
  • Ontwerpbureau Carve
Reageer op dit artikel