Project

Campinggebouw in Groesbeek door Lisette Jacobs / li-Z architectuur

Geen categorie

Iedereen die regelmatig met de tent op vakantie gaat kent die groezelige gebouwtjes waar je een paar keer per dag met een teiltje vol afwas, toilettas of wc-rol naartoe loopt. Een verheffende ervaring is dat niet. Op camping ‘Bij ons’ in Groesbeek hebben de opdrachtgevers het anders aangepakt. Architecte Lisette Jacobs kreeg de opdracht een duurzaam paviljoen te ontwerpen voor de sanitaire functies van de camping.

Campinggebouw in Groesbeek door Lisette Jacobs / li-Z architectuur

De vier enthousiaste opdrachtgevers van camping ‘bij ons’ in Groesbeek hebben een grote voorkeur voor duurzaamheid; iets wat je overal op de camping terugvindt. Dit vertaalt zich in het geval van het sanitairgebouw naar de keuze voor een duurzame houtsoort die natuurlijk vergrijst. De verhoogde betonnen vloerplaat houdt het water uit de omgeving buiten en zorgt voor een mooie overgang van buiten naar binnen. Het gebouw komt op deze manier los van haar omgeving; de tenten en caravans.

Warme eigentijdse uitstraling

Het sanitairgebouw zal heel veel worden gebruikt en moet daarom goed en makkelijk schoon te houden zijn. Er is gekozen om de gehele binnenzijde, vloer en wanden, te voorzien van een betonstuc met afgeronde hoeken. Dit is ook toegepast ter plaatse van de wasbakken, toiletten en douches aan de buitenzijde In combinatie met het hout geeft dit een warme en eigentijdse uitstraling. De toepassing van slechts 2 hoofdmaterialen brengt rust aan het geheel.

Vergunningsvrij

Het gebouw valt binnen het vergunningsvrij bouwen wat als gevolg heeft dat het totaaloppervlak niet groter mag zijn dan 50 m2 en dat de hoogte maximaal 3 meter mag zijn. Daarom is ervoor gekozen om de douches en toiletten in 1 ruimte te situeren. Daarmee wordt voorkomen dat er allemaal kleine benauwde hokjes ontstaan. Ook zijn er een drietal toiletten en twee douches vanaf buiten bereikbaar. De wanden en het dakoverstek vloeien in elkaar over. Dat maakt het gebouw alzijdig en zorgt vanuit elke invalshoek voor een ander aanzicht.

Ontmoeten bij de afwas

De afwasgelegenheid is op campings traditioneel de plek voor toevallige ontmoetingen en beginpunt voor vakantieliefdes. Om dit te faciliteren, bevindt zich op deze plek een ruim overstek dat de plek markeert aan de buitenzijde.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Groesbeek
  • Projecttitel Campinggebouw in Groesbeek door Lisette Jacobs / li-Z architectuur
  • Projectarchitect(en) Lisette Jacobs
  • Aannemer Aannemersbedrijf Kaal
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 50 m2
  • Aanvang bouw 18-05-2016
  • Oplevering 01-04-2016
  • Opdrachtgever Camping ‘bij ons’ in Groesbeek
  • Ontwerpbureau li-Z architectuur
Reageer op dit artikel