Project

Buitencentrum De Kemphaan Almeerderhout door Van Veen Architecten

Geen categorie

Aan de oostzijde van Almere ligt het grootste bosgebied van Almere, Boshart Almeerderhout. Startpunt voor bezoekers van dit bosgebied is het Buitencentrum van Staatsbosbeheer. Het nieuwe gebouwtje fungeert als werkruimte voor de boswachters van Staatsbosbeheer evenals horeca, presentatieruimte en winkel.

Buitencentrum De Kemphaan Almeerderhout door Van Veen Architecten

 

Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt in het hart van het Almeerderhout, bij de hoofdingang van Stadslandgoed de Kemphaan. Vanaf deze locatie stapt men zo de natuur in om te genieten, spelen en sporten in het bos. Het gebouw, ontworpen door Van Veen Architecten, is compact en bestaat uit natuurlijke materialen. Er is veel gebruik gemaakt van hout dat grotendeels afkomstig is uit de bossen van Staatsbosbeheer. Het gebouw wordt afgedekt met een bronzen dak. Tevens is gebruik gemaakt van zonnepanelen en een warmtepomp.

Bospad

De entree van het buitencentrum staat haaks op de hoofdentree van het bos en staat orthogonaal op het pad dat vanaf het hoofdgebouw loopt. Een doorgang slingert door het midden van het gebouw wat het idee van een bospad geeft. Dit wordt versterkt door de twee volumes met hellende daken aan weerszijden van het pad. Een verschuiving van de twee volumes ten opzichte van elkaar geeft het gebouw richting en een dynamisch karakter. De knik in het gebouw geeft mogelijkheid tot het oriënteren van het horecaterras op zowel het water, als op het klimbos en zelfs op de zon.

 

Buitencentrum Almeerderhout biedt een verbinding met de natuur, versterkt door de open constructie en grote ramen. Het is een plek om te leren, voor jong en oud, maar ook om te spelen, bijvoorbeeld in het naastliggende Zuiderzeespeelbos of klimpark Funforest Almere.

Fotografie: Ben te Raa

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Kemphaanlaan 4
  • Plaats Almere
  • Projecttitel Buitencentrum De Kemphaan Almeerderhout door Van Veen Architecten
  • Projectarchitect(en) Evelien van Veen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 610 m2
  • Aanvang bouw 10-04-2015
  • Oplevering 01-12-2014
  • Opdrachtgever Staatsbosbeheer
  • Ontwerpbureau Van Veen Architecten
Reageer op dit artikel