Project

Buddhist Meditation Centre Metta Vihara

Geen categorie

Het boeddhistisch meditatiecentrum Metta Vihara is het eerste nieuwe gebouwde meditatiecentrum in Nederland. De Volkskrant schreef er over: “De schoonheid van dit gebouw is ongrijpbaar”.

Buddhist Meditation Centre Metta Vihara

Het boeddhistisch meditatiecentrum Metta Vihara ligt in Hengstdijk, een klein dorpje in Zeeuws-Vlaanderen. Het nieuwe centrum huisvest 22 bedden in 13 één en tweepersoons slaapkamers, een meditatieruimte, een bibliotheek en een eetkamer. Vorm en materiaal van het nieuwe gebouw zijn sterk gerelateerd aan de typologieën van gebouwen in de omgeving, maar dan op een nieuwe en frisse wijze. De dakvorm is een interpretatie van de zogenaamde Mansarde-kap, in deze streek ook wel “Franse kap” genoemd. Het is een goedkope manier om veel vierkante meters te maken. De gevel en het dak zijn bekleed met stalen golfplaten: het meest gebruikte gevelmateriaal in de omgeving, door de vele stallen en schuren. Bij het meditatiecentrum hebben we de golfplaat gebruikt “zonder details”: alle overgangen zijn vermeden.

We wilden een gebouw ontwerpen dat ook van binnen heel mooi is, maar niet persé comfortabel. Dit is in lijn met de gedachte dat, wanneer je op retraite bent, je je niet hoeft te voelen ‘als thuis’. Het resultaat is een gebouw met een sterke esthetiek, die gemaakt is met robuuste en ruwe materialen. Het Metta Vihara gebouw is het eerste nieuw gebouwde meditatiecentrum in Nederland.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Hengstdijkse Kerkstraat 36
  • Plaats Hengstdijk
  • Projecttitel Buddhist Meditation Centre Metta Vihara
  • Projectarchitect(en) Peter van Assche
  • Toeleveranciers false
  • Programma 13 bedrooms, meditation hall, library and dining hall
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2009
  • Definitief ontwerp 01-09-2011
  • Aanvang bouw 29-08-2013
  • Oplevering 01-09-2012
  • Opdrachtgever Metta Vihara
  • Ontwerpbureau bureau SLA
Reageer op dit artikel