Project

Brede school in Wijkcentrum Doetinchem

Geen categorie

Twee basisscholen, verschillende zorginstellingen, een grand cafe, een sporthal en een multifunctionele ruimte; het wijkcentrum in het voormalige Doetinchemse buurtschap Oosseld heeft alles onder één dak. Sterker nog: alles zit onder een geprononceerde dakvorm die refereert aan de typische Oosseldse kapdaken. Deze breekt het door Drost + van Veen architecten ontworpen gebouw op in kleinere delen waardoor het grote gebouw in schaal aansluit bij het dorpse karakter van de omgeving.

Brede school in Wijkcentrum Doetinchem

Alle onderdelen in het gebouw zijn toegankelijk vanuit een centrale ontvangsthal die dient als ontmoetingsplaats voor de wijkbewoners. Het café, de multifunctionele ruimte, de activiteitenruimte en het speellokaal van de school staan in open verbinding met de centrale hal, zodat het gehele oppervlak kan worden benut bij grote evenementen. Grote vides bieden zicht op de bovenliggende verdiepingen. Het café en de multifunctionele ruimte vormen de kop van het gebouw aan het voorplein, met een groot venster dat zicht biedt op de verdiept gelegen sporthal.

Fotograaf: Roos Aldershoff

Scholen

De twee scholen liggen aan de westkant van het gebouw. De scholen hebben twee deuren. Ze zijn zowel via de centrale hal als via het schoolplein te betreden. De leslokalen zijn per twee gegroepeerd rond een zogenaamd leerdomein. De leerdomeinen onderbreken de gang en zorgen voor meer licht en lucht dan gebruikelijk is bij middengangen. De twee basisscholen delen een speellokaal, handvaardigheidlokaal en mediatheek. Alle functies liggen aan de centrale ruimte en zijn ook tijdens buitenschoolse uren te gebruiken.

Fotograaf: Roos Aldershoff

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zonneplein 4
  • Plaats Doetinchem
  • Projecttitel Brede school in Wijkcentrum Doetinchem
  • Projectarchitect(en) Simone Drost en Evelien van Veen
  • Adviseur installaties Berkhof Boerboom
  • Adviseur akoestiek Schoonderbeek en Partners Advies
  • Aannemer Kuiper Arnhem Bouw en Ontwikkeling
  • Interieurarchitect Mars interieurarchitecten
  • Bouwmanagement Bartels Constructie
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 3895 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-05-2007
  • Definitief ontwerp 01-03-2009
  • Aanvang bouw 18-03-2011
  • Oplevering 01-11-2010
  • Opdrachtgever Sité Woondiensten
  • Ontwerpbureau Drost + van Veen architecten
Reageer op dit artikel