Project

Brede school de Vlindertuin in Wolvega

Geen categorie

Sportief en vrolijk. Dat waren de twee sleutelwoorden in het Programma van Eisen dat was opgesteld voor de nieuwbouw van de openbare brede school De Vlindertuin in Wolvega. Jorissen Simonetti architecten vertaalde dit in een kleurige school waarin de KDV groep, peuters en BSO van Speelwerk zijn gehuisvest.

Brede school de Vlindertuin in Wolvega

 

Sport en bewegen

De school is sportief opgezet omdat volgens Marjan de Boer, beleidsmedewerker huisvesting bij Stichting Comperio “sport en bewegen op deze openbare brede school veel aandacht krijgen. De school moest vrolijk met een kinderlijke maat en toegankelijk worden.”

Positieve reacties

”De rondgang door de nieuwe school toont niet alleen hoezeer de school erin is geslaagd haar wensen en ambities te verwezenlijken. Het laat ook zien hoe blij de gebruikers zijn met het gebouw. De directeur, de bestuurder, docenten, de mensen van de BSO: iedereen is enthousiast. “We krijgen positieve reacties van kinderen en ouders,” vertelt Annigje, directeur van de school. “We kwamen uit een monumentaal pand, oud en donker. De overgang naar dit nieuwe, lichte gebouw is zó groot!” Het gemak en de luxe van alle moderne faciliteiten draagt daar ook aan bij. Van smartboards tot aanwezigheidsdetectie voor het licht, van warmtekoude opslag tot automatische zonwering.

Interieur Brede school

De lichtinval door de gekleurde ramen zorgt voor een vrolijk effect. De trap annex tribune biedt zicht over de grote centrale hal die dankzij een schuifwand is uit te breiden met het speellokaal. In de toekomst kan deze ruimte ook door anderen worden gebruikt, zoals activiteiten van de buurt. Links van de centrale ingang is een zithoek naast een grote, professionele keuken met twee inductieplaten zodat de kinderen er ook kunnen koken. 

Het interieur is fris met gekleurde ramen en vrolijk meubilair. “Onze keuze voor dit interieur werd bepaald door verschillende dingen,” vertelt Marjan de Boer. “Om krimp te kunnen opvangen, proberen we als schoolbestuur met meer scholen tegelijk aan te besteden. In dit geval deden we dat met drie scholen. Een belangrijk voordeel is dan dat het meubilair dat je aanschaft uitwisselbaar is. Driehoektafels met één wiel, Vierkante tafels met twee wielen; “Je kunt er allerlei combinaties mee maken en de kinderen kunnen het heel makkelijk zelf verplaatsen.”

Vlindertuin 

Duurzame brede school

De gemeente Weststellingwerf heeft een klimaatbeleidsplan vastgesteld, waarin duurzaamheid hoog in het vaandel staat. De Vlindertuin is uitgevoerd naar de maatstaven van dit beleidsplan. Voorafgaand aan het project heeft Jorissen Simonetti architecten een energierapportage (energieneutraal bouwen) opgesteld. Vanuit dit rapport zijn de uitgangspunten installatietechnisch als budgettair vastgesteld. De volgende installaties zijn opgenomen: Warmtekoude opslag – Ventilatie WTW op basis CO2-regeling per ruimte – Daglichtarmaturen in ruimte met veel daglichttoetreding – Domotica voorzieningen ten aanzien van regeling verlichtingsarmaturen (energiebesparing). 

Toekomst brede school

OBS Tuindorp ligt aan de rand van een compleet nieuwe wijk in Wolvega. Doordat in de wijk volop wordt gebouwd komt de school in de toekomst midden in de wijk te liggen. Volgens De Boer is de gemeentelijke prognose voor de ontwikkeling van de wijk bepalend geweest voor de omvang van de nieuwe school. Marjan de Boer  begeleidt voor veel schoolbesturen bouwtrajecten, ook wanneer de gemeente als bouwheer optreedt. “Daarbij leg ik vooral de nadruk op de aspecten van frisse scholen en het beheer en de exploitatie van het gebouw,” vertelt ze. “De keuzes in het bouwproces zijn zeer bepalend voor het beheer en de exploitatie gedurende een lange periode. Voor Tuindorp waren er oorspronkelijk tien lokalen gepland. Later is dat bijgesteld en ging de gemeente ervan uit dat er negen lokalen zouden worden gevuld. Maar de economische crisis heeft de groei van de wijk sterk vertraagd, waardoor erbij oplevering niet meer dan zes lokalen in gebruik zouden zijn. Die extra lokalen konden wij als schoolbestuur niet bekostigen. Daarom zijn er uiteindelijk acht gebouwd waarvan de gemeente er twee voor eigen rekening heeft genomen. En er is ruimte om zo nodig nog bij te bouwen.”

Klimmen, klauteren en duikelen

Directeur Annigje van den Berg is sinds een jaar bij de nieuwbouw betrokken. “De vorige directeur heeft het lange voortraject gedaan,” vertelt ze. OBS Tuindorp heeft een licht, kleurrijk en vrolijk schoolgebouw gekregen. “En sportief is het ook,” zegt Marjan de Boer. “Niet alleen geeft het plein om de school volop ruimte om te bewegen en te spelen, er komt ook nog een groot sportveld. Dat gaan we gezamenlijk gebruiken met de katholieke school.” Tijdens de rondleiding zien we de vele speelmogelijkheden die het plein nu al biedt. Diverse speeltoestellen voor kinderen van alle leeftijden staan er uitnodigend bij. Klimmen, klauteren en duikelen wordt volop gefaciliteerd. Er staat een grote betonnen tafeltennistafel en even verderop een korfbalmand. “En er komen nog twee palen waartussen we een volleybalnet kunnen spannen,” vertelt Annigje.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Grote vuurvlinder 2
 • Plaats Wolvega
 • Projecttitel Brede school de Vlindertuin in Wolvega
 • Projectarchitect(en) Jorissen Simonetti architecten
 • Toeleveranciers false
 • Programma brede school
 • Voorlopig ontwerp 17-01-2013
 • Definitief ontwerp 17-01-2013
 • Aanvang bouw 18-01-2013
 • Oplevering 09-11-2012
 • Opdrachtgever ICS Adviseurs
 • Ontwerpbureau Jorissen Simonetti architecten
Reageer op dit artikel