Project

Brasserie Witteveen in Amsterdam door Concrete

Geen categorie

In de jaren zeventig en tachtig was grand café-restaurant Witteveen aan de Ceintuurbaan een begrip in Amsterdam. In 2009 besloot opdrachtgever IQ creative in hetzelfde pand een eigentijdse ontmoetingsplek te creëren. Voor Concrete was het uitgangspunt van Witteveen een brasserie van deze tijd te maken. Een plek waar je zowel kan drinken als eten, met een ongedwongen karakter, waar iedereen zich thuis voelt.

Brasserie Witteveen in Amsterdam door Concrete

Veel Nederlanders voelen zich vooral thuis in een bruin café. Met name de Perzische tapijten op de tafels zijn een belangrijk onderdeel van een traditioneel caféinterieur en geven veel gasten een vertrouwd gevoel. In het nieuwe interieur van Witteveen heeft Concrete dit vertrouwde gevoel teruggebracht, maar zonder de associatie met ouderwetse, donkere Hollandse kroegen.

Perzisch tapijt revisited

Het Perzisch tapijt komt in Witteveen terug in de vorm van een kleurrijke mozaïekvloer. Het patroon van het Perzisch tapijt is vertaald in grote Portugese cementtegels in 20 kleuren. Op deze manier blijft het Perzische patroon subtiel herkenbaar en zorgt de vloer voor een levendig effect. Elke tegel is met de hand gemaakt waardoor onderlinge kleurnuances ontstaan. De brasserievloer is door het tapijt van tegels compleet bedekt en door het typische patroon wordt niet alleen het middelpunt van de ruimte duidelijk gemarkeerd, maar ook de vrijstaande bar.

Bar als middelpunt

Witteveen is van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat geopend. De bar dient altijd leven uit te stralen en staat daarom centraal in de ruimte. Het is de plek waar drinken en eten elkaar ontmoeten en is daarom multifunctioneel ontworpen.

Rechts van de bar ligt het cafégedeelte. Een 15 meter lange Chesterfield bank van bruin vintage leer, uit één stuk met de hand gemaakt, vormt hiervan de basis. Het is de bedoeling dat iedereen aanschuift, voor een drankje, lunch of diner.

Vintage meubilair

Aan de restaurant zijde – links van de bar – is de wand betegeld met witte metrotegels. Via twee openingen in deze wand wordt ook de keuken deel van het restaurant. Langs de muur staan 3 vier meter lange eiken tafels, aan elke tafel kunnen 14 gasten op de vintage Dowel Side Chairs van Eames plaats nemen. Concrete heeft zoveel mogelijk tijdloos meubilair voor Witteveen bij elkaar gezocht.

In het achterste gedeelte van de brasserie bevinden zich nog drie extra kamers die door een taatsdeuren glazen pui kunnen worden afgesloten. De drie kamers kunnen zo als onderdeel van de brasserie of als aparte kamers worden gebruikt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Ceintuurbaan 256-260
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel Brasserie Witteveen in Amsterdam door Concrete
  • Projectarchitect(en) Rob Wagemans, Ulrike Lehner, Joyce Kelder, Erik van Dillen, Sofie Ruytenberg
  • Aannemer Roord Binnenbouw, Amsterdam
  • Interieurarchitect Concrete Architectural Associates
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 400 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2009
  • Definitief ontwerp 26-08-2009
  • Aanvang bouw 31-03-2010
  • Oplevering 29-11-2009
  • Opdrachtgever IQ Creative, Amsterdam
  • Ontwerpbureau Concrete Architectural Associates, Amsterdam
Reageer op dit artikel