Project

Bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam

Geen categorie

Met een licht en opgewekt interieur wist Drost + van Veen architecten een voormalige pepermuntfabriek aantrekkelijk te maken voor verschillende huurders en een eigentijdse werkomgeving te realiseren. Daarbij is het oorspronkelijke karakter van het monumentale gebouw in ere hersteld.

Bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam

 

 

Bij de herontwikkeling van het A.J ten Hope-gebouw lag de focus op het realiseren van een grote mate van flexibiliteit voor toekomstige gebruikers. Daarbij was het een uitdaging de oorspronkelijke kwaliteiten niet te verliezen: het pand werd immers vroeger benut door één gebruiker.

Een opmerkelijke combinatie van verdiepingen met kamers, kelders en vrije plattegronden geeft het bedrijfsverzamelgebouw een onderscheidend karakter.  Bijzonder is dat op het dak de mogelijkheid is gecreëerd een zogenaamd ‘pent office’, een kantoor met de allure van een penthouse, te realiseren.

Tweede ‘hoofdentree’

Op de vraag van de opdrachtgever om het gebouw geschikt te maken voor verhuur aan een zo breed mogelijke groep gebruikers, is door Drost + van Veen architecten een geschikte oplossing gevonden. De restauratie van de oorspronkelijke elementen vormde een belangrijk onderdeel van de werkzaamheden. De inpassing van een tweede ‘hoofdentree’ met lift optimaliseert de verhuurmogelijkheden van het bestaande gebouw en van de later te realiseren nieuwbouw. Zo is er de mogelijkheid voor een bouwlaag op het dak.

In samenwerking met Mars Interieurarchitecten zijn de interieurs gerealiseerd. Elke verdieping heeft een duidelijke eigen sfeer, gerelateerd aan het voormalige gebruik. De bestaande bouwkundige kwaliteiten vormden de basis voor het nieuwe interieur, waarbij zo veel mogelijk originele details in oorspronkelijke staat zijn teruggebracht. De inpassing van moderne techniek (lift, constructie, installaties) kreeg extra veel aandacht.

Dakopbouw

Het platte dak bleek geschikt voor het realiseren van een nieuwbouwdeel, waar de pent office kan komen. Het nieuwe volume ligt fors terug ten opzichte van de bestaande gevellijn en heeft een bijna volledig glazen gevel. De luifel en de kozijnen zijn uitgevoerd in bronskleurig geanodiseerd aluminium. In de luifel van het pent office is de tekst AJ TEN HOPE geperforeerd, als herinnering aan de letters die vroeger de dakrand van het gebouw sierden.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Westzeedijk 497
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Simone Drost, Evelien van Veen, Marcel van der Veen
  • Adviseur installaties Electro Groeneweg Installaties
  • Aannemer Heijmerink Wagemakers, Nieuwegein
  • Interieurarchitect Mars Interieurarchitecten
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 3009 m2
  • Voorlopig ontwerp 15-10-2007
  • Definitief ontwerp 15-02-2009
  • Aanvang bouw 08-06-2011
  • Oplevering 15-02-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) €2.3000.000
  • Opdrachtgever Historische Gebouwen Rotterdam
  • Ontwerpbureau Drost + van Veen architecten
Reageer op dit artikel