Project

Basisschool in Dakar, Senegal

Geen categorie

In de wijk Ouakam, in het westen van Dakar, is vanaf 1994 het lyceum Jean Mermoz gehuisvest in een bebouwing die als tijdelijk bedoeld was. Door de onvermijdelijke veroudering van de gebouwen, het grotere aantal leerlingen en de wens om meer senegalese leerlingen te kunnen ontvangen, hebben de AEFE in 2006 een prijsvraag georganiseerd voor een basisschool, middelbare school en sportterreinen. Het Parijse bureau Terreneuve won de opdracht.

Basisschool in Dakar, Senegal

De opgave bestond uit het ontwerpen van een school voor 2500 leerlingen binnen de bestaande perseelsgrenzen. Daarnaast gold de eis dat tijdens de bouw de school kon blijven functioneren en had de opdrachtgever ondanks het lage budget, hoge ambities wat betreft duurzaamheid. Om hieraan te voldoen maakte Terreneuve optimaal gebruik van de lokale know-how met beperkte technische middelen en een minimum aan geimporteerde producten.

Natuurlijke ventilatie

Door het programma onder te brengen in enkele geknikte lineairen, waarbij de tussenruimtes begroeide en schaduwrijke binnenplaatsen vormen, wordt door een venturi-effect een optimale natuurlijke ventilatie bereikt. Elk klasgebouw beschikt over verschillende passieve oplossingen voor verkoeling en bescherming tegen de zon : buitengallerijen als ontsluiting, dubbele en geventileerde muren, brises-soleil, daken met een hoge thermische inertie. Deze middelen garanderen een hoog thermisch comfort gedurende het schooljaar en beperken het gebruik van air-conditioning tot slechts 1 a 2 maanden per jaar.

Organisatie

De schoolgebouwen bevinden zich aan de oostkant van het terrein, de basisschool over 2 en de middelbare school over 3 verdiepingen. Aan de wesktant, parallel aan de toegangsweg voor schoolbussen, liggen functies zoals de sporthal, het restaurant, de multifunctionele zaal , de mediatheek en de administratie onder een groot gezamenlijk dak, dat ruime en schaduwrijke tussenruimtes biedt. Midden op het kavel ligt het schoolplein, gedeeltelijk beschut door luifels bedekt door groene klimplanten.

Materialisering  en duurzaamheid

Het systematisch zoeken naar eenvoudige oplossingen in de uitvoering heeft enerzijds gezorgd voor een hogere kwaliteit van de uitgevoerde werken en anderzijds voor het beperkt blijven van de bouw- en onderhoudskosten. Uitgezonderd enkele in het werk gestortte wanden is het overgrote deel van het werk dan ook uitgevoerd in betonsteen en combinatievloeren. Ook de materialen in de afwerking zijn gekozen naar aanleiding van lokale beschikbaarheid en vaardigheid : basaltsteen voor de buitenruimtes, granito en zandsteen tegels voor de binnenvloeren.

Deze uitgangspunten, gecombineerd met een zonneboiler en een autonoom waterzuiveringsstation voor het hergebruiken van grijs water voor de bewatering van de buitenruimtes, completeren het duurzame traject dat vanaf het begin is ingezet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Oudakam
  • Plaats Dakar
  • Projecttitel Basisschool in Dakar, Senegal
  • Adviseur installaties Alto Ingénierie, Bussy-Saint-Martin
  • Adviseur akoestiek Ayda, Orléans
  • Aannemer Générale d'entreprises (GE), Dakar
  • Landschapsarchitect Armelle Claude, Parijs
  • Bouwmanagement Satoba, Parijs
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 17.000 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-07-2006
  • Definitief ontwerp 01-05-2008
  • Aanvang bouw 03-03-2011
  • Oplevering 01-12-2010
  • Bouwsom inclusief installaties (€) 15.700.000 euro
  • Opdrachtgever A.E.F.E> (Agence pour l'enseignement français a l'étranger)
  • Ontwerpbureau Terreneuve architectes, Parijs (FR)
Reageer op dit artikel