Project

ARC19: Villa JWL Berkel en Rodenrijs – Studio architectuurMAKEN

Architectuur

De oude bebouwing aan dit lint in Berkel en Rodenrijs maakt langzaam plaats voor vrijstaande woningen. Deze woning voor een jong gezin met drie kinderen herinnert met zijn zwart houten materialisatie en bescheidenheid in hoogte aan de oude schuren aan het lint. De asymmetrische kapvorm en strakke detaillering maken het onmiskenbaar modern.

Als een oude schuur aan het lint

Toelichting Studio architectuurMAKEN – De oude bebouwing aan dit lint in Berkel en Rodenrijs maakt langzaam plaats voor vrijstaande woningen. Deze woning voor een jong gezin met drie kinderen herinnert met zijn zwart houten materialisatie en bescheidenheid in hoogte aan de oude schuren aan het lint. De asymmetrische kapvorm en strakke detaillering maken het onmiskenbaar modern.

Voor de hele familie

Het huis heeft op de begane grond twee ruime leefruimtes die door deuren gescheiden worden. Via de daklichten boven het trapgat valt er licht het huis binnen. Om de trap krult een bankje aansluitend op de treden. Vanaf de eerste verdieping kan via een luik de was direct in de wasmand op de begane grond worden gegooid. De ruimte die is gevonden in de schuine kap boven de linker uitbouw aan het hoofdvolume is ingezet als extra hoogte met daklicht bij de entree. Ook in de woonkamer komt er door een daklicht extra veel licht het huis in. Boven slaapt iedereen onder de schuine kap. Door de verschillende hoeken van de kap is elke kamer anders. Het constructiehout is hier in het zicht gelaten, samen met de kleurrijke kamers brengt dit veel warmte in het huis.

Duurzaam in techniek en detail

Het woonhuis krijgt haar karakter door de verschillende materialen met kleur en textuur. De zwarte latten met drie verschillende breedtes vormen banden rondom het huis. De gevelbekleding is op het latje nauwkeurig uitgezet zodat de kozijnen meedoen met dit lijnenspel. Waar je het huis binnen gaat zijn de kozijnen blank gelakt en vormen ze een uitzondering op de zwarte materialisatie. Binnen gaat dit ook op voor de houten balklaag. Alle wanden hebben een kleur gekregen en steken fris af tegen de zwarte gevlinderde betonvloer.

De grotendeels in hout gematerialiseerde woning is door de CO2 opslag in dit materiaal CO2-positief. Het compenseert de uitstoot van de andere toegepaste materialen en de uitstoot voor de inzet van groot materieel en transport. Door toepassing van een lucht-warmtepomp, LTV, 28 zonnepanelen en een goede oriëntatie hebben we een BENG-proof woonhuis gerealiseerd. De afmetingen van het op het zuidwesten gelegen dakvlak zijn afgestemd op de maat van de PV-panelen. De volledig zwarte panelen sluiten naadloos aan op de strakke detaillering van het andere dakvlak en worden niet onderbroken door ontluchtingspijpen. Het is een integraal duurzaam ontwerp.

Lees verder

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zuidersingel
  • Plaats Berkel en Rodenrijs
  • Projecttitel Villa JWL
  • Projectarchitect(en) Ferry in 't Veld
  • Medewerkers Fleur Melchers, Noelle Dooper
  • Adviseur constructie Hopman ingenieursbureau, Vlist
  • Aannemer Hagoort Bouw B.V.
  • Toeleveranciers MaakMaar, Rotterdam, Installatiebedrijf Velegro B.V., Snelrewaard, HAM Technische Installatie, Lopik
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 224
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 170
  • Programma Particuliere woning
  • Voorlopig ontwerp januari 2017
  • Definitief ontwerp december 2017
  • Aanvang bouw maart 2018
  • Oplevering maart 2019
  • Bouwsom inclusief installaties (€) -
  • Bouwsom exclusief installaties (€) -
  • Ontwerpbureau Studio ArchitectuurMAKEN
Reageer op dit artikel