Project

ARC19: Concertgebouw De Vereeniging – Braaksma & Roos Architectenbureau

Architectuur

In oktober 2011 is Braaksma & Roos Architectenbureau in samenwerking met Keizer Karel Podia begonnen aan een integraal masterplan voor het interieur en exterieur van het iconische rijksmonument De Vereeniging. Van een donker, ontoegankelijk concertgebouw transformeerden wij De Vereeniging tot een lichte en gastvrije publiekstrekker waarin de samenhang van gebouwdelen, de transparantie en de heldere logistiek in ere zijn hersteld.

Toelichting Braaksma & Roos Architectenbureau – Duikend in het verhaal van De Vereeniging ontdekten wij hoe rijk en feestelijk het gebouw was ontworpen. Maar na een eeuw van verbouwingen is de eens zo heldere structuur volledig vertroebeld. Het team koos niet voor reconstructie, maar voor het creëren van helderheid en een nieuwe interpretatie op de feestelijke sfeer van honderd jaar geleden. Een duurzaam monument is immers adaptief en aanpasbaar aan veranderend gebruik in de toekomst. Onze ingrepen resulteerden in verbetering van de energieprestatie, met minimale impact op de monumentale waarden van het rijksmonument.

Fotografie: Arjen Veldt

De ontvangsthal en het Grand Café zijn weer in hun oorspronkelijke rijke uitstraling hersteld. Na een grondige herstructurering zijn alle publieksfuncties geclusterd rondom de centrale foyer. Door het gebruik van glas bij het Grand Café en in de backstage, creëren we transparantie en is de verbinding tussen binnen en buiten hersteld. Ook de Grote Zaal is volledig verduurzaamd en voorzien optimale akoestiek en innovatieve technische installaties.

Achter de schermen van het theater hebben we de smalle gangen van de backstage opengebroken en diverse niveauverschillen glad gestreken. Daarnaast is de achterzijde van het pand toegankelijk gemaakt voor vrachtwagens. De artiestenruimtes zijn gemoderniseerd en op de eerste etage kunnen zij terecht in een lichte ruimte met prachtig uitzicht over de stad. Door het palet van het monumentale deel als uitgangspunt voor de nieuwbouw te gebruiken wordt het duidelijk een geheel. Oorspronkelijke materialen komen op gepaste wijze terug waardoor oud en nieuw samensmelt als één.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Keizer Karelplein 2D, 6511 NC
  • Plaats Nijmegen
  • Projecttitel Concertgebouw De Vereeniging
  • Projectarchitect(en) Simon Straus, Job Roos, Marianne van der Sanden, Arie Vreugdenhil
  • Adviseur constructie Croes Bouwtechnisch Ingenieursbureau
  • Adviseur installaties K&R Consultants, BAM
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Adviseur bouwfysica Peutz, Zoetermeer
  • Adviseur brandveiligheid Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer De Bonth van Hulten, Homij, Bam Techniek, Stapotech, Schakel shilderbedrijf
  • Interieurarchitect Peter sas, van der Plas Meubel & Project, BeersNielsen lighting designers
  • Landschapsarchitect Marlies van Diest, Baarn
  • Bouwmanagement Pro Consultants, Zwolle
  • Samenwerkende architect Marlies van Diest (landschap), Baarn
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 10.000
  • Programma Cultuur, Horeca en evenementen
  • Voorlopig ontwerp april 2013
  • Definitief ontwerp maart 2014
  • Aanvang bouw fase 1: mei 2014, fase 2: mei 2015, fase 3: najaar 2018
  • Oplevering mei 2019
  • Opdrachtgever Gemeente Nijmegen
  • Ontwerpbureau Braaksma & Roos Architectenbureau

Locatie

Reageer op dit artikel