Project

ARC16: W Hotel Exchange Amsterdam – Office Winhov

Geen categorie

Het oorspronkelijke ontwerp van Joseph Crouwel uit 1925 combineert een, voor die tijd moderne, betonconstructie met een monumentale bakstenen gevel en is beïnvloed door het Larkin gebouw van Frank Lloyd Wright. De krachtige baksteen plastiek van de oorspronkelijke gevel is leidend geweest voor de renovatie. De gevel is teruggebracht in oorspronkelijke staat; zo zijn bijvoorbeeld de niet originele ramen op de vierde verdieping verwijderd waarmee de karakteristieke gesloten bovenverdieping is hersteld. De noodzakelijke uitbreiding van het gebouw is gerealiseerd door een verdichting van beide binnenhoven.

ARC16: W Hotel Exchange Amsterdam – Office Winhov

Gevel

De nieuwe gevel van de binnenhoven van glas en goudkleurig aluminium mondt uit in de nieuwe dakopbouw en samen vormen zij een contrasterende en duidelijk afleesbare uitbreiding van het bestaande gebouw. De publieke functies van het hotel zoals de receptie, de lobby, de bar, het restaurant en de terrassen zijn in de nieuwe opbouw samen gebracht; zij vormen de ‘kroon’ van het gebouw. De nieuwe opbouw biedt een spectaculair panoramisch uitzicht over de historische binnenstad en de naastgelegen gebouwen zoals het paleis.

 

Gasten en bezoekers worden, na binnenkomst aan de zijde van de Spuistraat, direct naar deze nieuwe verdieping gebracht. Het hotel heeft daarmee een opvallende, omgekeerde organisatiestructuur. De hotelkamers zijn georiënteerd op zowel de straat als op de binnenhoven. De hoven zijn vanuit de brede gangen en de dakopbouw zichtbaar. Op de eerste verdieping, in ‘de buik’ van het gebouw, is een vergader- en evenementen ruimte toegevoegd.

In het ontwerp van de verdiepingen is het ritme en de zichtbaarheid van de oorspronkelijke betonconstructie gerespecteerd. Karakteristieke elementen zoals de wanden van geel geglazuurde bakstenen in de trappenhuizen zijn gerestaureerd.

 

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in zijn vele facetten leidend geweest bij het ontwerp van de renovatie. Dit betreft op de eerste plaats de keuze voor herbestemming van een bestaand gebouw in plaats van nieuwbouw. Daarnaast dragen de diverse bestaande en nieuwe functies van het gebouw bij aan een gevarieerde compacte stad. In het ontwerp van de uitbreiding zijn diverse maatregelen genomen om de koellast te beperken. Zo wordt lucht achter de zonwering aan de binnenzijde afgezogen voor het de vertrekken kan opwarmen en is de nieuwe gevel voorzien van een bijzondere zonwerende coating in de vorm van een strepenpatroon. Dit patroon accentueert het glas, in combinatie met de bronzen kleur. Dit sluit aan bij de opvallende profilering van de nieuwe aluminium gevels.

 

Voor het project is een BREEAM Gold certificaat aangevraagd. De nieuwe installaties zijn aangesloten op een WKO en zo compact mogelijk uitgevoerd. Hierdoor zijn ze binnen de bestaande contour van het gebouw gerealiseerd en is een hinderlijke installatieopbouw vermeden. Met de renovatie en uitbreiding van het Rijkskantoor van Crouwel krijgt Amsterdam een karakteristiek, publiek en aantrekkelijk gebouw in het hart van de stad terug.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: W Hotel Exchange Amsterdam - Office Winhov
  • Projectarchitect(en) Uri Gilad, Joost Hovenier
  • Interieurarchitect Baranowitz+Kronenberg
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 13.650 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2011
  • Definitief ontwerp 01-12-2015
  • Aanvang bouw 30-08-2016
  • Oplevering 01-12-2015
  • Opdrachtgever Europe Hotels | Private Collection // Eigenaar restaurants: The Entourage Group
  • Ontwerpbureau Office Winhov, Amsterdam
Reageer op dit artikel