Project

ARC16: Villa Rosa – Van Belle & Medina Architects BVBA

Geen categorie

Villa Rosa in Sint Truiden combineert ouderenzorg met kinderopvang. Het gebouw en de inrichting moesten dan ook aansluiten bij deze twee verschillende generaties en voldoende stimulerend zijn. Kleur en indeling zorgen voor een thuisgevoel. Ook het meubilair van Republic of Fritz Hansen draagt hiertoe bij.

ARC16: Villa Rosa – Van Belle & Medina Architects BVBA

 

Het jonge Antwerpse architectenbureau Van Belle & Medina ontwierp het gebouw voor de stad Sint-Truiden. De bedoeling was om een nieuwe manier van ouderenzorg te ontwikkelen waarbij een stimulerende omgeving voorop staat. Deze omgeving is afgestemd op de locatie van het gebouw, helemaal omgeven door groen, het concept van het gebouw en de integratie van een kinderopvang.

 

Thuisgevoel

De campus telt 145 serviceflats en is verdeeld in vijf units van ongeveer 1000 vierkante meter per etage. Om de bewoners een thuisgevoel te geven, bestaat elke unit uit gemiddeld 32 flats. De gevel bestaat uit rozekleurige geprefabriceerde betonnen panelen. De kleur helpt om het gebouw te laten opgaan in de omgeving en sluit aan op de appel- en kersenbomen in de tuin, zeker wanneer deze in bloei staan en helemaal roze kleuren.

Metafoor

Er werd kunst geïntegreerd in dit project. Zo werd Koen Van Mechelen, een bekende conceptuele kunstenaar, gevraagd om een glazen versie van zijn ei te maken. Het ei staat voor de metafoor tussen de verschillende generaties die het gebouw betrekken.

 

Speciale noden

Vanuit een conceptueel standpunt past het meubliair van Republic of Fritz Hansen meteen. Het is niet alleen mooi, het sluit ook perfect aan bij het idee om de oudere bewoners een thuisgevoel te geven. Na enkele aanpassingen om te voldoen aan de speciale noden van de bewoners was het voor de architect de enige optie voor dit project.

Investering

De enige uitdaging was om de opdrachtgever ervan te overtuigen om te investeren in degelijk meubilair. Dit was namelijk niet wat ze normaal kopen, zeker niet in de hoeveelheden die nodig zijn voor zo’n project. Nadat Republic of Fritz Hansen een gesprek met hen had in een demokamer over de kwaliteit en de garanties, zag de opdrachtgever in dat die een goede keuze was

‘Zwevende’ tafelbladen

Er werd uiteindelijk gekozen voor Serie7 voor de verpleegposten en de restaurants. Deze passen zeer mooi op de bamboe vloer. Doordat de poten ongeveer dezelfde kleur hebben lijken de tafelbladen te zweven. Een aangepaste RO met voetbankje in blauw- en bruintinten staat in de hal en de gemeenschappelijke delen. Verder zijn er nog verschillende tafels en koffietafels geplaatst. Aan de receptie vinden we Oxfords en op het plein staan Swans.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Villa Rosa - Van Belle & Medina Architects BVBA
  • Projectarchitect(en) Kurt Van Belle
  • Interieurarchitect Van Belle & Medina Architects BVBA
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-10-2015
  • Definitief ontwerp 01-10-2015
  • Aanvang bouw 06-10-2016
  • Oplevering 01-10-2015
  • Opdrachtgever OCMW Sint Truiden
  • Ontwerpbureau Van Belle & Medina Architects BVBA
Reageer op dit artikel