Project

ARC16: Uitgerekt Huis – Ruud Visser Architecten

Geen categorie

Een familie in Rijswijk wilde een uitbouw. Eigenlijk was er vooral ruimte nodig op de eerste verdieping, maar het bestemmingsplan liet dit niet toe. Een goed onderbouwd pleidooi zorgde ervoor dat de gemeente alsnog overstag ging. Door het volledige huis simpelweg 2 meter uit te rekken, konden er alsnog 2 volwaardige kinderkamers worden gemaakt op de eerste verdieping.

ARC16: Uitgerekt Huis – Ruud Visser Architecten

Het huis aan de Delftweg is onderdeel van een woonblok van zes woningen. Een karakteristiek woonblok uit circa 1900. De voorgevel van het blok is nog in redelijk originele staat. De achtergevel van het woonblok is bebouwd met één-laagse aanbouwen en schuurtjes die verschillen in vorm en materiaal.

De vraag van de opdrachtgever was om op de begane grond een uitbouw te maken, net als bij de buren. Hoewel de keuken en de eetkamer op de begane grond dan meer ruimte krijgen, was op deze verdieping het gebrek aan ruimte niet acuut aanwezig. Dat was wel het geval op de eerste verdieping met de slaapkamers. In de kleinste slaapkamer paste niet eens een gewoon bed. Daarom stelden wij voor om het gehele huis twee meter naar achteren ‘uit te rekken’. Net genoeg om normale slaapkamers te maken en net genoeg voor een prettige keuken en eetkamer.

De achtergevel lieten we zo veel mogelijk intact. Vorm, nok en gevelankers hebben we gekopieerd, maar in plaats van verschillende kleine ramen maakten we één groot glasvlak. Deze wordt in vieren gedeeld door een kruisvormig houten frame. Elk stuk glas is een andere ruimte: boven de twee slaapkamers, onder de keuken en de eetkamer.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Uitgerekt Huis - Ruud Visser Architecten
  • Projectarchitect(en) Ruud Visser en Fumi Hoshino
  • Toeleveranciers false
  • Programma Aanbouw
  • Voorlopig ontwerp 29-08-2016
  • Definitief ontwerp 29-08-2016
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 01-09-2015
  • Opdrachtgever Familie Frauenfelder
  • Ontwerpbureau Ruud Visser Architecten
Reageer op dit artikel