Project

Studentenhuisvesting Eindhoven – Office Winhov & office Haratori i.s.m. BDG Architecten

Geen categorie

De nieuwe studentenhuisvesting voor de Technische Universiteit Eindhoven is onderdeel van de herontwikkeling van de campus. De toren is gelegen op de grens van het Dommeldal en telt 300 studentenwoningen. De begane grond is gereserveerd voor gemeenschappelijk gebruik.

Studentenhuisvesting Eindhoven – Office Winhov & office Haratori i.s.m. BDG Architecten

De campus is vanaf 1957 gebouwd naar het stedenbouwkundig ontwerp van S.J. van Embden waarbij gebouwen in een doorgaand landschap zijn geplaatst. Het nieuwe masterplan voor de campus volgt deze opzet en introduceert de studentenhuisvesting in lijn met de bestaande hoogbouw.

foto: Stefan Müller

De dragende gevel van het schijfvormige gebouw bestaat uit geprefabriceerde betonnen sandwich elementen met een doorlopend grid dat de gevels van de oude gebouwen spiegelt. De vloeren, badkamers en installaties zijn tevens geprefabriceerd wat in een korte bouwtijd resulteert.

basisplattegrond, voor meer tekeningen zie bijgesloten PDF

Het gebouw is langs de middengang verschoven waardoor een driedeling ontstaat die het gebouw een asymmetrische en ranke kopgevel geeft. Door de overdimensionering van de gemeenschappelijke ruimtes ontstaan mogelijkheden voor ontmoeting en activiteiten. Hierdoor ontstaat er een reeks van ruimtes vanaf het universiteitsterrein tot aan de individuele kamers die het wonen stevig op de campus verankerd.

foto: Stefan Müller

Tekst: door Office Winhov als ARC16 Awards inzending
Een uitgebreid artikel over dit gebouw verscheen eerder in de Architect oktober 2016

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Eindhoven
  • Projecttitel ARC16: Studentenhuisvesting campus - office Winhov met office Haratori in samenwerking met BDG Architecten Almere
  • Projectarchitect(en) J. Hovenier, Z. Vogel, U. Gilad en J.P. Wingender
  • Toeleveranciers false
  • Programma 300 studentenwoningen
  • Opdrachtgever Stichting Woonbedrijf SWS/Hhvl
  • Ontwerpbureau office winhov met office haratori in samenwerking met BDG Architecten Almere

Locatie

Reageer op dit artikel