Project

ARC16: School 7 bibliotheek Den Helder – Van Veen architecten & Mars interieurarchitecten

Architectuur

De herontwikkeling van School 7 is onderdeel van een masterplan van West 8. School 7 dient daarbij als ‘stepping stone’ tussen de stad en de haven Willemsoord. Het is een transitie van een introvert schoolgebouw, streng en symmetrisch, naar een openbare bibliotheek, open en uitnodigend is een overgang van tegenpolen.

ARC16: School 7 bibliotheek Den Helder – Van Veen architecten & Mars interieurarchitecten

De bibliotheek moest een markant alzijdig gebouw worden dat goed aansluit op de omgeving. Dit is gerealiseerd door de toevoeging van een nieuwe entree met een openbare identiteit in de nieuwe kopgevel. Een monumentaal gebaar dat tevens dient als beëindiging van de centrumwinkel-as. Aan de zijde van de haven Willemsoord gaat de nieuwbouw eveneens een relatie aan met het monument School 7 en de grotere schaal van de voormalige marinewerf. Uitgangspunt was het maximale behoud van het oude schoolgebouw. De buitengevel van het oude gebouw is de binnengevel van de nieuwbouw geworden.

 

De architectuur van de nieuwbouw zet – in moderne vorm- de vormtaal voort van de oude School 7, met grote ramen, markante middenbeuk en dakopbouw. In de materialisering zijn in de nieuwbouw soortgelijke tegels en bakstenen toegepast. Om eenheid in het ensemble te creëren is de oudbouw in de nieuwbouw opgenomen. Deze keuze vroeg wel om een schaalingreep. Daarom is een aantal ingrijpende gebaren gemaakt: de vloeren van de lokalen zijn verwijderd. In de vrijgekomen ruimtes is een grote openbare trap gesitueerd. Deze creëert een compleet nieuwe routing door het gebouw en zorgt voor een nieuwe ruimtelijkheid waarbij de oorspronkelijke gangstructuur behouden kon worden.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Den Helder
  • Projecttitel ARC16: School 7 bibliotheek Den Helder - Van Veen architecten & Mars interieurarchitecten
  • Projectarchitect(en) Evelien van Veen
  • Toeleveranciers false
  • Programma bibliotheek, auditorium, leescafe, publieke tribune, Helderse Historische vereniging, cursusruimte, educatieve dienst.
  • Oplevering 21-05-2016
  • Opdrachtgever Woninstichting Den Helder
  • Ontwerpbureau Van Veen architecten & Mars interieurarchitecten
Reageer op dit artikel