Project

ARC16: Rudolf Steiner College – Arconiko Architecten

Geen categorie

Voor de nieuwe huisvesting van het Rudolf Steiner College slaagde Arconiko erin de oude Ambachtsschool (1909) in Crooswijk terug te brengen in traditionele staat en de school tegelijkertijd een uitstraling te geven met alle moderne voorzieningen van deze tijd. Zo werden de twee evenwijdige vleugels in ere hersteld en aan elkaar verbonden door een nieuw schoolhart met entree en theater.

ARC16: Rudolf Steiner College – Arconiko Architecten

Het Rudolf Steiner College in Rotterdam is een Vrije School voor vmbo, havo en vwo, die is gericht op de veelzijdige ontwikkeling van leerlingen tot en met achttien jaar.

De bouwkundige staat van het middengedeelte van de oorspronkelijke Ambachtsschool was zo slecht dat het is gesloopt. Na grondig funderingsherstel ontstond hier ruimte zowel een schoolplein als schooltuin, van elkaar gescheiden door een nieuwe aula, theater en een gangzone langs het Vaandriggebouw. Die verbinden de twee oude schoolvleugels opnieuw met een royaal hart. In de oorspronkelijke vleugels zijn ook de atelierruimten en werkplaatsen ondergebracht.

De ambitie voor het nieuwe Rudolf Steiner College was een energiezuinig gebouw. De duurzaamheidsprincipes van Arconiko komen onder andere tot uiting in een goede isolatie van dak, vloer en wanden, 200 vierkante meter pv-panelen, warmte uit de grond (WKO) en het slim benutten van daglicht. Om de gezondheid van de leerlingen en leerkrachten verder te ondersteunen, kunnen de ramen in alle verblijfsruimten open, worden de ruimten zeer goed geventileerd en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van natuurlijk daglicht. Dankzij de oorspronkelijke hoge plafonds ontstaat er een mooie, natuurlijke akoestiek in de klaslokalen en werkruimten. Kortom: het nieuwe Rudolf Steiner College prikkelt alle zintuigen.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Rudolf Steiner College - Arconiko Architecten
  • Projectarchitect(en) Frido van Nieuwamerongen / Roswitha Abraham
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2016
  • Definitief ontwerp 01-01-2016
  • Aanvang bouw 22-08-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Cluster stadsontwikkeling Rotterdam
  • Ontwerpbureau Arconiko Architecten
Reageer op dit artikel