Project

ARC16: Passiefrijwoning Vilvoorde – atelier tom vanhee

Geen categorie

Een duurzaam materiaalgebruik en een beperkt energieverbruik in combinatie met een architecturaal klimaat vormen de leidraad in de woning. De multifunctionele organisatie van het gelijkvloers maakt het mogelijk dat de woning een buurtfunctie opneemt in zijn omgeving.

ARC16: Passiefrijwoning Vilvoorde – atelier tom vanhee

De rijwoning vormt een geïntegreerd ontwerp waarbij efficiënt ruimtegebruik centraal staat. Zo is het gelijkvloers een multifunctionele ruimte die open gesteld kan worden voor buurtactiviteiten (tentoonstellingen, buurthuis- en ontmoetingsfuncties) waarmee de opdrachtgever het sociaal culturele weefsel in haar buurt mee wil versterken. Het witte gevelmateriaal geeft de woning een adres en maakt deze functie mogelijk. Milieuvriendelijkheid en duurzaamheid in al zijn facetten was het uitgangspunt in het ontwerp. Dit uit zich in de compactheid, de meest milieuvriendelijke materialen, energiezuinig ontwerpen, energie-winning en de minimale resterende energiebehoefte voorzien met een leemkachel op basis van nagroeibare brandstof, hout.

De glooiing van het landschap wordt tot in de woning gebracht met een niveauverschil dat dienst doet als berging en zitbank. Het licht valt in het hart van de woning binnen via de trappenhal. De schuine dakpanelen en het aflopende landschap, samen met de trappenhal brengen de woning een verhoogde ruimtelijkheid. Het ontwerp wil een evenwicht vormen tussen stimulans voor het omringende stedelijke weefsel en integratie in de context. Het grote raam op de gelijkvloerse verdieping van de voorgevel en het doorzicht tot in de achtertuin vormen een uitnodigende signaalfunctie bij gebruik van de multifunctionele ruimte als ontmoetingsplek.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Passiefrijwoning Vilvoorde - atelier tom vanhee
  • Projectarchitect(en) Tom Vanhee
  • Toeleveranciers false
  • Programma Woning
  • Voorlopig ontwerp 30-06-2016
  • Definitief ontwerp 30-06-2016
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 30-06-2016
  • Opdrachtgever Privaat
  • Ontwerpbureau atelier tom vanhee
Reageer op dit artikel