Project

ARC16: Museumplein Limburg – Shift architecture urbanism

Geen categorie

Het bestaande Continium, één van de drie provinciale musea van Limburg, is uitgebreid tot een museumkwartier met twee nieuwe bezoekersinstellingen: Cube design museum en Columbus earth theater. Het ontwerp biedt ruimte aan het “ontgrensde museum” als interactieve werkplaats waar de bezoekers geen toeschouwer zijn, maar deelnemers. Naast tentoonstellingsruimtes, bevat Museumplein Limburg dan ook gedeelte faciliteiten voor conferenties, workshops en educatie.

ARC16: Museumplein Limburg – Shift architecture urbanism

De opgave bestond uit de uitbreiding van het bestaande museum met twee nieuwe instellingen die zowel afzonderlijk herkenbaar moesten zijn, maar tegelijkertijd als één geheel moesten functioneren. Ons antwoord is een stedenbouwkundig ensemble van duidelijk herkenbare volumes: een bol, een balk en een kubus, verbonden door een ‘onderwereld’. Het verdiept gelegen binnenplein van het bestaande museum is namelijk doorgezet onder de gehele nieuwbouw om een continue ondergronds landschap te vormen dat oud en nieuw met elkaar verbindt en alle faciliteiten ontsluit vanuit een gemeenschappelijk entreebereik. De in rood beton uitgevoerde ondergrondse wereld heeft de karakter van een uitgraving die, samen met de ervaring van het afdalen, de bezoeker herinneren aan het mijnbouwverleden van de regio.

Door middel van een ‘stedenbouwkundige architectuur’, die haar omgeving ordent middels sterke vormen, wordt er een nieuw entree tot de stad gemaakt zowel vanuit het station als vanuit de belangrijkste toegangsweg tot het centrum. De relatie tussen architectuur en stedenbouw wordt het meest manifest ter plaatse van de publieke route tussen station en stad waarbij de balk functioneert als enorme luifel voor treinreizigers én bezoekers. Vanuit deze route wordt ook het restaurant zodanig ontsloten dat het een dubbelfunctie heeft als wachtruimte en stationsrestauratie.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Museumplein Limburg - Shift architecture urbanism
  • Projectarchitect(en) Thijs van Bijsterveldt, Oana Rades, Harm Timmermans
  • Toeleveranciers false
  • Programma museumkwartier met design museum, earth theater, kantoren, conferentie ruimtes, auditorium, restaurant en museumplein, 7500m2
  • Voorlopig ontwerp 19-11-2015
  • Definitief ontwerp 19-11-2015
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 19-11-2015
  • Opdrachtgever Discovery Centrum Continium
  • Ontwerpbureau Shift architecture urbanism
Reageer op dit artikel