Project

ARC16: House in a House – Global Architects

Geen categorie

‘House in a House’ is de duurzame renovatie van een rijtjeshuis uit 1980. De wens van de bewoners was een spannende, grotere leefruimte. De woning is veranderd in een open leefruimte met een spectaculaire vide waarbij optimaal gebruik is gemaakt van de hoogte. Dankzij dakramen komt er daglicht tot diep in het huis en is er een warmtebuffer gecreëerd.
 

Nog 2 dagen om in te zenden voor de ARC16 Awards, klik hier

ARC16: House in a House – Global Architects

‘House in a House’ is de duurzame renovatie van een rijtjeshuis uit 1980. De wens van de bewoners was om hun woning duurzaam te transformeren tot een spannende, moderne leefruimte én geschikt te maken voor een groter gezin. De woning is nu georiënteerd rondom een atrium, waardoor bijzondere hoeken en doorkijkjes ontstaan. Dit atrium is ook onderdeel van de duurzaamheidsconcept.

  

Atrium

Via de dakopbouw met dakramen en de vide wordt de passieve zonne-energie, regelbare daglicht toetreding, natuurlijke ventilatie en koeling en opwarming geregeld. Door een ‘huis’ te plaatsen in het bestaande huis, liggen alle vertrekken aan deze binnenruimte. De warmte toelaten of buitensluiten in deze vertrekken kan door de aan het atrium liggende ramen en/of deuren te openen/sluiten. Door deze integrale duurzame ontwerpingreep ontstaat tegelijkertijd een geheel nieuwe ruimtelijke ervaring.

  

Materialisatie

De trap, blikvanger in het huis, spant over twee verdiepingen. Qua materialisatie in de woning is gekozen voor een stoere maar warme look. Er is een combinatie gemaakt van hout, kurk, beton en stuc. Alles gecombineerd zorgt het ontwerp ervoor dat de beleving en het comfort van de woning onvergelijkbaar zijn met haar uitgangspositie.

 
oude en nieuwe doorsnede

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: House in a House - Global Architects
  • Projectarchitect(en) Arthur Nuss, Tomáš Beránek
  • Toeleveranciers false
  • Programma Renovatie van bestaand rijtjeshuis en een woninguitbreiding door middel van een dakopbouw, interieur ontworpen vanuit een geïntegreerd duurzaamheid concept
  • Voorlopig ontwerp 24-08-2016
  • Definitief ontwerp 24-08-2016
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 30-09-2015
  • Opdrachtgever Renilde Steeghs
  • Ontwerpbureau Global Architects
Reageer op dit artikel