Project

ARC16: De Hoge Raad der Nederlanden – KAAN Architecten

Architectuur

ARC16: De Hoge Raad der Nederlanden – KAAN Architecten
De Hoge Raad der Nederlanden

De Hoge Raad staat aan de voorname Korte Voorhout in Den Haag. Het werk van de hoogste rechter in Nederland heeft een rauwe en een verfijnde kant. De bewaking van de gerechtigheid en de eenheid van het recht brengt met zich mee dat over banale, alledaagse zaken uitgewogen uitspraken worden gedaan. Deze tweeledigheid is met het gebouw tot verbeelding gebracht.

De entreehal lijkt uit een groot blok gezaagd. Hier tegenaan zijn volledig glazen puien geplaatst, twee bouwlagen hoog, over de volle lengte van het gebouw, ruim honderd meter lang. De rijen majestueuze platanen op de Korte Voorhout vormen een indrukwekkend voorportaal, waarin op een laag bordes meer dan levensgroot zes Nederlandse rechtsgeleerden zetelen, in brons op stenen sokkels.

Het geheel zet een toon van allure en waardigheid. De ontvangsthal zorgt tevens voor toegankelijkheid en praktisch comfort en is ook nog eens herkenbaar als de liggende sokkel voor het ijle werkgebouw. Omhoog reikende banen glas met een individueel te regelen wering van licht en inkijk omkleden gevat in glanzend metalen staanders de werkverdiepingen. Binnen zijn sokkel en bovenbouw op liften en trappen na van elkaar gescheiden.

 

NIEUW: Monografie Architectuur

In deze digitale monografie vind je naast een selectie van de belangrijkste gebouwen van KAAN Architecten, een inleiding op het werk en een interview. Circa 60 pagina’s inspiratie! Lees meer en bestel >

 

De verdiepingen van het werkgebouw steken door vides ruimtelijk in elkaar. In overeenstemming met de organisatie van de Hoge Raad zijn Parket en Raad van elkaar gescheiden, elk in een vleugel met een eigen identiteit, met daar tussen in de cluster voor de President en de Procureur-generaal, de onmisbare bibliotheek en het restaurant. In het gebouw gaat een nuchtere functionaliteit samen met een diepliggende waardigheid, praktisch en statig gaan gelijk op.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Korte Voorhout 8
  • Plaats 's-Gravenhage
  • Projecttitel ARC16: De Hoge Raad der Nederlanden - KAAN Architecten
  • Projectarchitect(en) Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
  • Toeleveranciers false
  • Programma ontvangstruimte, zittingzalen, foyers, kantoren, perskamer, raadkamers, restaurant, pantry’s, bibliotheek, beveiliging, gehechtenruimten, parkeren
  • Oplevering 2015
  • Opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf
  • Ontwerpbureau KAAN Architecten

Locatie

Reageer op dit artikel