Project

ARC16: Biobased architectuur – echte duurzaamheid – NarrativA architecten

Geen categorie

Een gezin met 2 kinderen uit Amsterdam had genoeg van hun kleine en koude appartementje. Het was tijd voor een mooi, warm en gezond biobased huis aan de rand van de stad. De opdrachtgevers wilden geen doorsnee vrijstaande woning, maar iets speciaals: een duurzaam huis met een verhaal. NarrativA heeft dit vertaald in een biobased ontwerp met een eigentijds narratief.

ARC16: Biobased architectuur – echte duurzaamheid – NarrativA architecten
ecologische biobased architectuur met een verhaal

Ik geloof dat je voor een goed ontwerp een duidelijk concept / narratief nodig hebt als rode draad. Ook zonder het ‘verhaal’ te kennen, kunnen mensen gewoon voelen dat het ontwerp klopt. Bij dat verhaal en gevoel hoort een gezond en duurzaam ontwerp, wat wij definiëren als biobased architectuur. 

Samen met de opdrachtgevers zochten wij naar een verhaal waarin plastische vervorming het gezamenlijke uitgangspunt was voor de vorm.

Het narratief begint met een hoofdvorm die eenvoudig is als een kindertekening, waar een ‘speciaal element’ doorheen steekt. Het verhaal gaat verder over een zacht warm binnenhuis met een beschermende laag.  Een duidelijke rol is weggelegd voor de oriëntatie van de woning. De uitvoering in natuurlijke producten en met oog voor details leidt uiteindelijk tot een bijzonder eindproduct. 

De woning is ontworpen volgens de principes van de biobased ecologische bouw. De zon heeft veel invloed op de vorm, de indeling en het percentage glas in de gevels. Het huis is opgebouwd uit een dampopen houtskeletbouw prefabsysteem.

Deze gezonde, warme biobased woning laat zien dat je goed kunt zijn voor het milieu en tegelijkertijd fantastisch mooi en eigentijds kunt wonen. Met milieuvriendelijke biobased architectuur: the sky is the limit.  

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: Biobased architectuur - echte duurzaamheid - NarrativA architecten
  • Projectarchitect(en) Shai van Vlijmen
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-04-2014
  • Definitief ontwerp 01-07-2014
  • Aanvang bouw 25-08-2016
  • Oplevering 14-12-2015
  • Ontwerpbureau NarrativA architecten
Reageer op dit artikel