Project

ARC15 Architectuur nominatie: KWR in Nieuwegein door cepezed

Geen categorie

KWR Watercycle Research Institute is een gerenommeerd onderzoeksinstituut op het gebied van water en watercycli. Op de groene vestigingslocatie aan de Groningenhaven in Nieuwegein vervangt een nieuw kantoor het bestaande, dat verouderd is en niet meer aan de eisen van deze tijd voldoet.

ARC15 Architectuur nominatie: KWR in Nieuwegein door cepezed

Het ontwerp van cepezed is sterk verweven met – en maakt maximaal gebruik van – het omliggende landschap. Het is voorzien van een waaier aan duurzaamheidskenmerken die passen bij het karakter van de organisatie.

Het nieuwe KWR meet ruim 6.000 m2, is ruim een meter van het maaiveld getild en vormt zo een open, licht en transparant paviljoen op een plateau temidden van het groen. Voor een aangename buitenruimte en een effectieve zonwering is het aan de bovenzijde voorzien van een brede luifel.

 

flexibiliteit

De gebouwstructuur bestaat uit twee diepe, generieke beuken zonder dragende wanden waarin iedere denkbare combinatie mogelijk is van laboratoria, kantoren en functies als overlegplekken, stilteruimten, brainstormruimten, projectteamruimten et cetera.

 

integrale duurzaamheidsmaatregelen

De beuken staan met elkaar in verbinding door middel van doorgangen en loopbruggen, alsmede door een transparant overkapt, getrapt atrium dat het kloppend hart van het gebouw vormt. Het restaurant onderin is afsluitbaar van de rest van het atrium en zo tevens multifunctioneel bruikbaar voor bijvoorbeeld conferenties of bijeenkomsten. Het ontwerp is voorzien van een reeks integraal ontworpen duurzaamheidsmaatregelen die passen bij KWR en dan ook deels gericht zijn op een optimale waterhuishouding.

  

Vegetatiedak

Zo heeft het paviljoen een vegetatiedak dat via het centrale, getrapte atrium naar binnen lijkt door te lopen. Dit vormt een waterbuffer en maakt daarnaast dat de natuur zich bijna letterlijk in het gebouw voortzet.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Groningenhaven 7
  • Plaats Nieuwegein
  • Projecttitel ARC15 Architectuur nominatie: KWR in Nieuwegein door cepezed
  • Projectarchitect(en) Jan Pesman, Frederique van Alphen
  • Toeleveranciers false
  • Programma onderzoeksinstituut met kantoren en labs
  • Voorlopig ontwerp 28-11-2014
  • Definitief ontwerp 28-11-2014
  • Aanvang bouw 16-09-2015
  • Oplevering 28-11-2014
  • Opdrachtgever KWR Watercycle Research Institute
  • Ontwerpbureau architectenbureau cepezed
Reageer op dit artikel