Project

ARC inzending: Riel Estate door Joris Verhoeven Architectuur

Geen categorie

De woning is gesitueerd in een nieuwbouwwijk in het dorpse Riel. De woning conformeert zich met zijn archetypische hoofdopzet en materialisering aan het dorpse karakter en de landelijke omgeving; een hoofdbouw met een scheef zadeldak, landelijke handvormstenen en zware eiken deuren. De materialen zijn traditioneel in deze omgeving en in het verleden veelvuldig gebruikt voor langgevel boerderijen en kastelen.

ARC inzending: Riel Estate door Joris Verhoeven Architectuur

De opdrachtgevers wilden een uitgesproken huis. Beiden zijn architectuurliefhebbers en wensten een solide woning met traditionele bouwkwaliteit. Het moest echter wel een verrassende woning worden.

Achterom

Eén traditioneel ruimtelijke element werd in ieder geval in ere gehouden. In de provincie Brabant is het de gewoonte om achterom binnen te komen. Door de keuken en de woonkamer van elkaar te scheiden wordt een scheiding gemaakt tussen de formele voordeur en de informele achterom.

Tussenzone

In de tussenzone tussen keuken en de woonkamer bevindt zich de trap. Deze steekt met de flauwe helling van het dak omhoog en zorgt zo voor een heldere verbinding tussen beneden en boven. De aanwezigheid van deze trap wordt benadrukt door het dakraam dat zich er boven over het dak vouwt.

Asymmetrisch spel

Door de kap te laten kantelen en door met het metselwerk de indruk te wekken van zware massieve muren ontstaat een asymmetrisch sculpturaal spel van massa en openheid. De minimalistische detaillering van de woning versterkt dit en zorgt voor een krachtige helderheid.

Ingezonden voor ARC15 Detail Award

De woning werd door de architect ingezonden voor de ARC Awards. Hij had daar een mooie motivatie voor. “De opdrachtgever is zelf aannemer en vanuit dat gegeven heeft hij een woning gevraagd met een goede bouwkwaliteit en onderhoudsvriendelijk. Voor de rest was het een erg vrije opdracht. Alle details zijn in nauw overleg met de aannemer/opdrachtgever tot stand gekomen. Dit om de bouwkwaliteit en de architectuur te versterken.”

“De details van de woning onderstrepen haar sculpturale karakter; metselwerk muren lijken extra massa te krijgen door deze op te dikken, terrasplafonds en waterslagen in baksteen uit te voeren en de raamnegges diep te maken. Door daarnaast de kozijnen, goten, regenpijpen en ingebouwde screens uit het zicht te detailleren is dit benadrukt. De deuren zijn vlak gedetailleerd (zelfs de voordeur) en de beplanking is even breed als de kozijnstijlen (90mm). Door deze ingetogen detaillering verdwijnt alle ruis. Glas en baksteen blijven over.”

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Plaats Riel
  • Projecttitel ARC inzending: Riel Estate door Joris Verhoeven Architectuur
  • Projectarchitect(en) Joris Verhoeven
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 19-12-2014
  • Definitief ontwerp 19-12-2014
  • Aanvang bouw 25-11-2015
  • Oplevering 19-12-2014
  • Ontwerpbureau Joris Verhoeven Architectuur
Reageer op dit artikel