Project

AkzoNobel Center & Art Space op de Zuidas door GroupA

Geen categorie

AkzoNobel, wereld’s grootste verf- en coatingsonderneming, heeft een leiderspositie op het gebied van duurzaamheid. Begin dit jaar hebben de medewerkers van AkzoNobel hun intrek genomen in het Center op de Zuidas, dat ruim 700 werkplekken telt. Een werkomgeving die de kernprincipes van AkzoNobel uitdraagt; een open gebouw dat door verfijning en bescheidenheid een vanzelfsprekende duurzame allure heeft.

AkzoNobel Center & Art Space op de Zuidas door GroupA

De gelaagde gevel springt meteen in het oog Deze is opgebouwd uit een combinatie van een glazen klimaatgevel en houten constructieve elementen. Door het gebruik van verschillende glassoorten ontstaat er een dynamisch spel van licht en reflectie. De houten gevelelementen zijn afgewerkt met duurzame coatings in geleidelijk verlopende kleuren, een directe verwijzing naar opdrachtgever AkzoNobel.

Art Space

De publieke plint op de begane grond vormt een natuurlijke overgang met het naastgelegen plein. Om de toegankelijkheid en leefbaarheid van de kantorenomgeving op de Zuidas te bevorderen, heeft GroupA in zijn ontwerp de plint een openbare functie gegeven. Op de begane grond bevindt zich de AkzoNobel Essential Art Space, waar de internationale kunstcollectie van de AkzoNobel Art Foundation voor een breed publiek tentoongesteld wordt.

Verweven atria

Twee verweven atria vormen de ruggengraat van het interieur. Het eerste atrium strekt zich uit over de publieke ‘AkzoNobel Experience’ op de begane grond, bestaande uit de entree, receptie, restaurant en Art Space en het semi-publieke ‘Meeting AkzoNobel’ op de eerste verdieping. Deze verdieping vormt het epicentrum voor medewerkers en zakenpartners en wordt door een tweede atrium verbonden met het ‘Working at AkzoNobel’, het gebouwdeel bestaande uit de hoger gelegen kantoorverdiepingen. Bij het ontwerp en de inrichting van deze verdiepingen is niet alleen gelet op aspecten als intensief en efficiënt ruimtegebruik, maar vooral op een inspirerende, energiezuinige, gezonde werkomgeving. Het interieurontwerp met maatwerkmeubilair van duurzame houtsoorten kenmerkt zich door ronde hoeken en vormen en reflecteert de dynamische uitstraling van het exterieur, waardoor het binnen/buiten gevoel wordt versterkt en een harmonisch geheel vormt.

Kleur en kunst

Het kleurgebruik in de vloerbedekking en tafelbladen op de verdiepingen is geconcentreerd rond het atrium en vormt het kloppend hart van iedere vloer. Ook de kunstcollectie van AkzoNobel is overal in het gebouw aanwezig, goed uitgelicht en gepresenteerd op speciale wanden. Architectuur en kunst gaan hier een ware symbiose aan. Iedere verdieping heeft een eigen kleurtoon. De reflecties hiervan op de plafonds van de verdiepingen vormen zo een verticaal kleurenverloop, dat door verlichting zichtbaarder wordt naarmate de avond valt. Dit heldere kleurenpalet, wat ook vanuit de verte, vanaf de snelweg of uit de trein te zien is, is een subtiele verwijzing naar de bewoner: AkzoNobel.

Klimaatgevel

AkzoNobel, wereld’s grootste verf- en coatingsonderneming, heeft een leiderspositie op het gebied van duurzaamheid. Voor het nieuwe Center hebben AkzoNobel en DuraVermeer dan ook de ambitie om het BREEAM Excellent certificaat te verkrijgen, gerealiseerd met het verkrijgen van een 4-sterren BREEAM-NL Nieuwbouw Ontwerpcertificaat. Belangrijke aspecten die hieraan bijdragen zijn de zonnepanelen op het dak, PV-cellen in de atrium beglazing, een WKO-installatie, de dubbele klimaatgevel en de nabijheid van het treinstation. In de klimaatgevel wordt ’s zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid weg geventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan. In de winter wordt juist de stilstaande warme lucht in het gebouw geïsoleerd. De gelaagde glazen gevel is voorzien van een geïntegreerd lichtontwerp dat ervoor zorgt dat het gebouw zowel overdag als ’s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Christian Neefestraat 2
  • Plaats Amsterdam
  • Projecttitel AkzoNobel Center & Art Space op de Zuidas door GroupA
  • Adviseur installaties Hiensch Engineering, Badhoevedorp
  • Aannemer Dura Vermeer Bouw, Amsterdam
  • Bouwmanagement Royal Haskoning DHV, Rotterdam
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 15.463 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2007
  • Definitief ontwerp 01-01-2013
  • Aanvang bouw 21-04-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever Opdrachtgever exterieur: DuraVermeer Bouw Amsterdam; Opdrachtgever interieur: AkzoNobel Technology & Engineering
  • Ontwerpbureau GROUP A, Rotterdam
Reageer op dit artikel