Project

Ackershof, Pijnacker

Geen categorie

Pijnacker, ooit een agrarisch dorp met kleinschalige bebouwing, is de laatste jaren enorm gegroeid. De toegenomen koopkracht vroeg om een uitbreiding en grotere differentiatie van het winkelaanbod. Naast de toevoeging van winkelfuncties moest ook de bereikbaarheid van het centrum en de verblijfskwaliteit worden verbeterd.

Ackershof, Pijnacker

Het Raadhuisplein is hét centrum van dit vernieuwde kernwinkelgebied. Door de bebouwing in schaal en maat af te stemmen op die van het plein en de omringende bebouwing is het plein intiemer geworden. Paviljoenachtige winkelruimten rond het Raadhuis verhogen de levendigheid van het plein. Door de bouwmassa’s op strategische wijze te “plooien” wordt de bezoeker begeleid naar het aansluitende winkelgebied. Als onderdeel van het nieuwe winkelgebied zijn de winkels in Ackershof aan drie zijden van het gebouw naar de straat georiënteerd. Een overdekt winkelgebied, bestaande uit drie passages en een centrale hal, sluit hier op een vanzelfsprekende manier op aan door een zorgvuldige positionering van de entrees in het totale winkelgebied.

Boven de commerciële ruimten liggen de woonniveaus. Alle woningen zijn georiënteerd op de omringende openbare ruimte. Aan de binnenzijde bevindt zich een woonhof van waaruit alle woningen worden ontsloten. Dit woonhof is als een semi-openbaar verblijfsgebied ingericht. Een geleding van wisselende bouwhoogten, toepassing van kappen en kleurnuances in het metselwerk relateren het gebouw aan zijn stedenbouwkundige en architectonische context.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Raadhuisplein 1
  • Plaats Pijnacker
  • Projecttitel Ackershof, Pijnacker
  • Projectarchitect(en) Eric Scholman
  • Toeleveranciers false
  • Programma 158 woningen, 600 parkeerplaatsen, 5500 m² commerciële ruimte
  • Aanvang bouw 07-06-2013
  • Oplevering 15-09-2012
  • Opdrachtgever ABB Ontwikkeling
  • Ontwerpbureau rphs architecten
Reageer op dit artikel