Project

Aalborg House of Music

Geen categorie

Sommige gebouwen zijn moeilijk in woorden te vatten. Het recent geopende House of Music van Coop Himmelb(l)au valt binnen die categorie. Het culturele centrum in het Deense Aalborg huisvest naast de nieuwe concerthal ook het plaatselijke symfonie-orkest en een muziekschool, waarmee een creatieve wisselwerking tussen alle bezoekers wordt geambieerd.

Aalborg House of Music

Deze ambitie om het publiek en artiesten te laten vermengen met studenten en leraren is door Coop Himmelb(l)au vertaald in een ontwerp waarin de concerthal zich nestelt in de U-vormige plattegrond van de school. Beide onderdelen blijven echter goed herkenbaar. De school bevindt zich in een orthogonaal volume dat is opgetild boven de backstage faciliteiten en de ruimtes van het orkest. Grote kolommen dragen de betonnen gevel, die opvalt door de ronde openingen en terugliggende ‘vlekken’, die een zekere diepte geven. Door de rechte kozijnen en naden van de betonnen panelen ontstaat een spel tussen lineaire en gebogen lijnen.

Copyright Coop Himmelb(l)au

Concerthal

De concerthal ligt in het hart van de school. De foyer vormt een verbinding tussen de verschillende functies om zo de synergie te versterken. Waar het concertgebouw uit de rechte vorm van de school kruipt, loopt hij uit in diverse vormen. De dubbelgekromde volumes steken over en langs elkaar heen en de foyer hangt als extensie van de zaal boven de ingang. Voor de enorme glazen gevel hangt een groot balkon, waarvandaan het plein en het achterliggende water zijn te overzien. In de glanzende, gebogen gevels weerspiegelen abstracte reflecties van de lucht en de omgeving.


Fotograaf: Aleksandra Pawloff

Interieur

De entree is overweldigend door de grote betonnen trap, die als een slinger in de ruimte hangt. Maar de bezoeker wordt verrast wanneer deze de zaal in stapt. Waar de entreezone door het vele beton en aluminium een redelijk ruw karakter heeft, is de zaal een stuk verfijnder. Hier vormen de 1298 rode stoelen een fraai contrast met de witte wanden.

In samenwerking met Tateo Nakajima van Arup zijn binnen de rechthoekige vorm van de zaal met soepele organische lijnen balkons gevormd om de akoestiek te optimaliseren. De scherpe lijnen uit de gevel ontbreken dus. Het interieur oogt hierdoor veel vloeiender en rustiger wat de muzikale ervaring waarschijnlijk ten goede komt.

Copyright Coop Himmelb(l)au

Plattegronden en doorsneden zijn via onderstaande links te downloaden

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Musikkens Plads 1
  • Plaats Aalborg
  • Projecttitel Aalborg House of Music
  • Projectarchitect(en) Wolf D. Prix
  • Adviseur installaties Nirás, Aalborg, Denmark
  • Adviseur akoestiek Arup, New York, USA
  • Interieurarchitect Eichinger Offices, Vienna, Austria
  • Landschapsarchitect Jeppe Aagaard Andersen, Helsingør, Denmark
  • Bouwmanagement Rambøll, Aalborg, Denmark; B+G Ingenieure, Bollinger und Grohmann GmbH, Frankfurt, Germany
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 20.257 m2
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 17.639 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-01-2005
  • Definitief ontwerp 01-01-2008
  • Aanvang bouw 10-04-2014
  • Oplevering 29-03-2014
  • Ontwerpbureau Coop Himmelb(l)au
Reageer op dit artikel