QbiQ Wall Systems: transparant, innovatief en duurzaam

QbiQ Wall Systems: transparant, innovatief en duurzaam

Meedenken met de architect, meedóen met het bouwteam: dat is tweede natuur bij QbiQ Wall Systems. Steeds meer architecten weten QbiQ al in de ontwerpfase te vinden. Wat het oplevert? Esthetisch ontwerp, innovatieve oplossingen en duurzaam maatwerk.

Het op maat maken van profielen en panelen, het poedercoaten ervan, maar ook het snijden en zagen van het glas: het gebeurt allemaal in huis. Dat is het voordeel van werken vanuit je eigen productiebedrijf, stelt Pieter van Doornen, sinds kort commercieel directeur bij QbiQ Wall Systems. Hier in Alphen aan de Rijn komen de jumbo-glasplaten, de aluminium en stalen profielen en de metalen panelen aan de achterkant de werkplaats binnen. Na bewerking zijn ze verwerkt tot die typische ranke en transparante wandoplossingen - dankzij de basis van minimalistische stalen profielen met een aanzicht van 33 millimeter. Als kant-en-klare onderdelen staan wandonderdelen, deuren en beslag vervolgens ingepakt klaar voor montage op locatie. “Bijsturen en in huis een eigen oplossing direct kunnen testen en uitvoeren, is daarmee gegarandeerd”, benadrukt Van Doornen, en dat is een pré.

The Flow Houthavens door MVSA Architects. Foto: Barwerd van der Plas

Waarde toevoegen in het hele proces

Nog liever dan excelleren in die eindfase, voegen ze bij QbiQ hun waarde toe in het hele proces. Ook aan het begin - wanneer de architect de eerste schetsen maakt, of zelfs bij de aanbesteding van een project - is het waardevol alle kennis en inzichten mee te nemen. “Architecten die ons kennen, weten het inmiddels: wij zijn meer dan een systeemwandenleverancier”, legt Marianne van der Sande uit, verantwoordelijk voor Architectenservice bij het bedrijf. “We denken mee en ontwikkelen locatiespecifieke oplossingen. De keuze voor de wanden komt daarmee niet pas later aan de orde, maar kan wat ons betreft heel goed onderdeel zijn van het ontwerpproces.”

Wij leveren wanden maar vooral maatwerk en partnerschap”

Zo zat QbiQ al in een vroeg stadium aan tafel bij The Flow in de Amsterdamse Houthavens, een ontwerp van MVSA Architects - dat er zelf ook kantoor houdt op de tweede etage. De wens om het daglicht - én het prachtige uitzicht over het IJ - niet te verstoren, leidde projectleider Jacob Sanders naar QbiQ. “We kozen voor de voltransparante glaspuien om het daglicht tot in de kern door te laten dringen. Het systeem van QbiQ oogt licht, heeft ranke profielen en niet te veel stijlen in het zicht.” Het lukte om kantoren en vergaderruimtes in te bouwen en ook te voldoen aan zware akoestische en brandwerende eisen. Zo was de kantoorvloer zo groot dat het nodig was om er twee aparte brandwerende compartimenten van te maken met een 60 minuten brandwerende wand ertussen. Zónder dat het afbreuk aan het ontwerp zou doen, uiteraard. “Het is uiteindelijk gelukt om die wand binnen hetzelfde uiterlijk te realiseren.”

Zo was in een project voor een Rotterdams architectenbureau de wens om met glazen schuifdeuren te werken. Een crime voor de akoestiek, weet Van Doornen, want er is altijd een lek. “Omdat we al vroeg aanschoven bij de architecten, konden we mee-ontwikkelen. We bedachten een systeem waarin de deur schuift, maar daarna in de dorpel klikt met een haakprofiel en fixeert. En daarmee halen we de hoogst haalbare akoestische eis met een schuifdeur.”

OMA Rotterdam. Foto: Hans Morren

Co-creatief en projectspecifiek

Op de vraag hoe het komt dat het QbiQ Wallsystems lukt om zo co-creatief en projectspecifiek werken - in een markt waar ‘metalstud de mores is’ - gaat alle eer volgens Van Doornen en Van der Sande zonder twijfel naar de oprichter van het bedrijf. Kim Zandbergen begon in 2007 met QbiQ vanuit het idee dat het anders moest kunnen. Van der Sande: “Hij wilde nadrukkelijk een strategische partner zijn in het bouwtraject en verplaatste zich vanaf het begin in de wens van de architect én die van de opdrachtgever. Want juridisch gezien is onze opdrachtgever toch meestal de aannemer. Het is mede daarom fijn als je vanaf de ontwikkeling van de visie en het bestek betrokken bent, dan kun je dat beeld overeind houden. En de architect en de bouwer echt ontzorgen.”

Dat doet QbiQ niet alleen door esthetisch maatwerk te leveren, maar ook door te voorzien in de behoefte van duurzaam bouwen aan prettige werkomgevingen. De wandsystemen zijn Cradle to Cradle Silver gecertificeerd met behoud van akoestisch hoogstaande kwaliteit. Dat komt door de inzet van de juiste materialen en ook omdat ze verplaatsbaar zijn en daarmee steeds opnieuw in en aan te passen.

Maar er is meer mogelijk, bewijst QbiQ. Een goed voorbeeld is de Tapijnkazerne in Maastricht, die sinds 2016 wordt ontwikkeld tot faculteit van de Universiteit van Maastricht door LIAG Architecten en Bouwadviseurs. Onlangs is de eerste fase opgeleverd van het duurzaam gerenoveerde pand. Het lukte QbiQ om de glazen tussenwanden nog meer circulair te maken door haar snijverlies uit het productieproces in te zetten. De oplossing - liefkozend ‘streepjescodeglas’ genoemd - oogt speels en voorkomt omsmelting van reststukken glas.

Tapijn Maastricht University door LIAG architecten en bouwadviseurs. Foto: Ronald Tilleman

Circulair

QbiQ levert niet alleen graag duurzame oplossingen aan klanten, maar werkt zelf ook zo circulair mogelijk: van de inkoop tot het terugwinnen van materialen, hergebruik van water uit het productieproces tot de eigen energiehuishouding en door maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Zo hebben verschillende mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een passende werkplek gevonden binnen het bedrijf.

En zo wist QbiQ in nog geen veertien jaar tijd door een hardwerkende entrepreneur uit te groeien van een verfrissend bedrijfsidee tot een internationaal opererende onderneming met meer dan honderd werknemers in dienst. En het einde lijkt nog niet in zicht. “We blijven innoveren”, stelt Van Doornen die het stokje heeft overgenomen van Zandbergen. Wat te denken van wanden ‘as a service’; in gebruik door de klant maar in bezit van QbiQ, in navolging van voorbeelden als Philips Lighting dat in projecten steeds vaker het product licht verkoopt in plaats van lampen. “Het betekent een belangrijke stap op circulair gebied, waarbij je materialenstromen beter beheersbaar worden. Ook bij ons gebeurt het al, zo zijn de wanden in het Voedingscentrum in Den Haag in feite van ons.”

Dit artikel is gesponsord door QbiQ.