Niet méér, maar beter: drie visies voor een duurzame bouwtoekomst
Transformatie Stadhuis Den Helder door Office Winhov. Beeld Stefan Müller

Niet méér, maar beter: drie visies voor een duurzame bouwtoekomst

De bouwvak staat weer voor de deur — hét moment om eindelijk bij te komen én om die achterstallige artikelen op de Architect in te halen. Om je een handje te helpen, selecteerde ik alvast een paar bijdragen van de afgelopen maand. Perfect voor in de hangmat of aan het water, mét inhoud en inzicht.

Ik begin met architect Jan Peter Wingender, die in zijn ARC Talk pleit voor een herwaardering van de baksteen. Niet als nostalgisch bouwmateriaal, maar als duurzame CO2-investering die vraagt om een lange levensduur en doordacht gebruik. In zijn betoog laat Wingender zien hoe de rol van baksteen is veranderd — van dragende muren tot lichte gevelbekleding — en wat dat betekent voor de architectuur van vandaag.

Ook stedenbouwkundige Marco Vermeulen biedt een kritische blik op de toekomst van bouwen. In de podcast Over architectuur gesproken introduceert hij het concept ‘lichtvoetig bouwen’, waarbij de focus ligt op ecologische meerwaarde. Door gebruik van biobased materialen zoals kruislaaghout, hennep en kalk, streeft hij naar een manier van bouwen die de bodem ontziet en de natuur respecteert. Voor Vermeulen is architectuur niet alleen techniek, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Tot slot licht ik drie Belgische woningtransformaties uit die illustreren dat slim verbouwen minstens zo krachtig kan zijn als nieuwbouw. ‘Niet méér bouwen, maar beter omgaan met de beschikbare ruimte!’ Met deze gedachte transformeerden ze elk een bestaande woning op geheel eigen wijze. Door te snijden, schuiven en herstructureren ontstonden heldere, comfortabele woningen waarin licht, lucht, kleur en beweging centraal staan. De projecten tonen hoe kleinere volumes kunnen leiden tot een grotere ruimtelijke beleving, zonder spektakel maar met doordachte keuzes. Deze benadering onderstreept dat toekomstgericht wonen niet per se draait om uitbreiding, maar om slimme, gevoelige inpassing in de bestaande context.

Kortom: inspiratie genoeg om met een frisse blik de tweede helft van het jaar tegemoet te gaan — zelfs vanaf je vakantieadres.

PS toch liever een boek in de hand? Bekijk dan het artikel 7 keer architectonisch verantwoord leesvoer.

Fijne vakantie!

Groeten,

Charlotte

Charlotte Thomas

Charlotte Thomas

Vakredacteur

Charlotte Thomas (1992) is vakredacteur met een focus op de ruimtelijke beleving, de gebruiker, transformatie en renovatie, en een voorliefde voor design. Ze studeerde af als kunst- en architectuurhistoricus. En heeft onder meer gewerkt bij Stroom Den Haag, Museum Het Schip, AFFR, Vice, Van Eesteren Museum en Galerie Bart. Heb je ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar: charlottethomas@vmnmedia.nl