Economisch belang versus wooncomfort: een balansoefening voor de ontwerper
Het tiny house-project Groeneweerd in Deventer. Beeld Jonah Samyn

Economisch belang versus wooncomfort: een balansoefening voor de ontwerper

'Ik kies ervoor met minder ballast te leven.' Dat zei een bewoner van het project Groeneweerd in Deventer tegen mij, toen ik vroeg naar haar beweegreden om in een tiny house te wonen. Haar huis is een van de acht die rondom een gemeenschappelijke tuin zijn gebouwd. En dat binnen de sociale huur.

In deze tiny houses leven de bewoners in een kleiner huis, maar met een grote buitenruimte. Op de kavel ernaast, met vergelijkbaar grondoppervlak, is dit precies andersom. En dat met slechts drie huizen. Door functies als een logeerkamer en wasruimte te bundelen in een gemeenschapshuis, kon in de individuele huisjes juist een kwalitatieve ruimtelijke ervaring worden gerealiseerd door een ruime verdiepingshoogte. ‘Vrij luxe voor sociale huur’, zegt projectleider Maaike Wittenhorst van woningcorporatie Rentree erover.

Groeneweerd is ontstaan uit de wens om vrijer te leven. Tegelijk waren de bewoners afhankelijk van de eisen van Rentree om de huizen in de toekomst verhuurbaar te houden. Zo moesten de huisjes worden aangesloten op het lokale warmtenet. In deze samenkomst van belangen schuurde de wens om minimalistisch te leven tegen een economisch belang. Het was aan architect Daniel Venneman van Woonpioniers om uit die gevoeligheid een plan te destilleren dat eer doet aan zowel de leefbaarheid als de verhuurbaarheid van de tiny houses.

Zo’n politieke gevoeligheid is onmisbaar voor een ontwerper, zegt Anne Seghers van RUIMTEVOLK in een nieuwe rubriek van de Architect: de stand van de stedenbouw. Volgens haar moeten stedenbouwkundigen ‘het proces doorgronden en kunnen bespelen’. De historie van plekken is hierin cruciaal en niet alleen vanwege historische structureren. ‘Ook het verhaal van de mensen is enorm belangrijk en zorgt voor verwevenheid met een plek.’

Veel leesplezier gewenst!

Reinoud Schaatsbergen

Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur stedenbouw

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect is hij vakredacteur stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl